Emőke

A fekete leves - a kávéfőzés története

2010.10.19. 17:36

Programkereső

A kevésbé ismert Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba invitálja az érdeklődőket A fekete leves című kávétörténeti kiállítás.

A kávé-, a kávéfőzés-  és a kávéivás történetét bemutató, 40-60 percnyi nézelődést garantáló időszaki tárlat a kiemelt érdeklődésre való tekintettel meghosszabbította nyitva tartását, így november 11-ig tekinthető meg.
A tárlatra érkező látogató nem későbbről, mint az első táncoló kecske felfedezésétől fogva követheti nyomon a kávézás történetét - nem csak képekben. A színes-szagos - ezesetben talán inkább illatosat volna ildomos írni - kiállítás elején megtanulunk különbséget tenni az Arabica és a Robousta fajták között és mind a négy különböző pörkölésű kávét megtekinthetjük és megillatolhatjuk. Érdemes itt próbára tenni az orrunkat, vajon érzünk-e különbséget a bécsi és a frank pörkölés között? Vajon meg tudjuk-e mondani, hogy a megszokott reggeli kávéinkat olajtól fényesre pörkölt, vagy épp csak az első reccsenésig melegedni engedett kávészemekből készítik?

Láthatunk még egzotikus üvegszerkezeteket, varázslatos szépségű török kávépörkölőket, üveglombikokat és fémhuzalokat  - és ezek a szerkezetek mind-mind ugyanazt a célt szolgálták egykor: testnek és léleknek örömet nyújtó, keserű-forró italt szűrtek, bugyogtattak bugyborékoltattak át magukon - századok kávé-szerelmeseinek legnagyobb örömére.

Végigsétálva rengeteg kávéfőzőt, berendezett kávésarkot láthatunk és számos ismeretterjesztő tábla segít minket eligazodni a korok, divatok és technológiák útvesztőjében. A kiállítás egyaránt képes meglepni új információkkal a profi kávékedvelőket és elszórakoztatni az alkalmi kávézókat. Történeti és tematikus elrendezése, kellemes, húszas éveket idéző muzsikája leköti és elandalítja a kávé-, a technika- és a történelem szerelmeseit.

Ne csodálkozzunk, ha a kiállítás végére ugyancsak megjön a kedvünk egy forró feketéhez. Ha még mindig van időnk, érdemes beülni a közelben egy hangulatos kávéházba, mert az elméleti tudást ez esetben kiemelten fontos gyakorlati ismeretekre váltani! ...mert van, aki forrón szereti!

További információk itt.