Sándor, Ede

Engedd el magad!

2010.10.24. 17:12

Programkereső

Az Ízek, imák, szerelmek című film Julia Roberts főszereplésével könnyed szórakozást ígér mindenkinek.

A színésznő korábbi filmjei alapján is tudhatjuk, hogy akármihez nem adja a nevét. Ez a film egy nőről szól, aki úgy érzi, elveszítette önmagát az eszeveszett tempóban, amit a világ diktál, nincs ideje saját magával foglalkozni. Ezért fogja magát és elutazik. Meg is van a hollywoodi alapötlet. 

Amikor beléptem a moziba, úgy éreztem pusztulnak bennem a férfi hormonok, a film nem titkoltan a nőket célozza meg. (Még a film előtti reklámokban sem volt semmi akció, netán robbantgatás.) De amint elindult az utazás, már nem is tűnt annyira távolinak a főszereplő személyisége. 

Először Rómában látjuk viszont Liz Gilbertet New York zsúfoltságából való kimenekülése után. Egy idős néninél lakik, egy elég lepukkant lakásban. A kávézóban összeismerkedik egy svéd lánnyal, annak barátjával és még sok más emberrel. Az egész az evésről szól. Személy szerint itt fogyott el a pattogatott kukoricám és nem tudtam mi tévő legyek annyi pizza, spagetti és pármai sonka láttán. Magával ragadó volt, ahogy élvezték az életet (La dolce vita). Társaság, mulatság, jó kaják, mi kell még? Ezután Indiába ment imádkozni. Egy fiatal lány az előre megrendezett esküvőjéről panaszkodik neki, Richard Texasból pedig az összezuhant családi életéről. Nem egyszerű feldolgozni a múltat, de a jövővel megbarátkozni is időbe telik. Az imádkozás nem igazán megy neki (talán mert nem tud hindiül?!), némasági fogadalma pedig nem tarthatott tovább fél óránál. 

Bali utazásának és önfelfedezésének utolsó állomása. Mintha a földi Paradicsomba kerülnénk. Hősnőnkre a szigeten a szerelem vár, meg persze a kevés fogú, kilencedik generációs gyógyítómester, aki az elején megmondta neki, mi vár még rá. 

Ha van egy kis időnk elmélkedni, kik vagyunk és miért is csináljuk azt, amit, nem kell feltétlen elutaznunk Indiáig. A film alatt pontosan azon gondolkodtam, hogy az én saját kis életemben hogyan tudok úgy létezni, hogy minden nap úgy ébredjek: „Igen, ez egy szuper nap lesz." Minden napom nem lehet tökéletes, de a felhők felett mindig süt a nap. Nincs tökéletes boldogság, nincs hollywoodi máz, egyszer fent, egyszer lent. A sok klisé között azért megbújik az igazi mondanivaló. Ha önmagaddal egyensúlyban vagy, akkor a világgal sem lesz problémád. Csak engedd el magad!