György

Változás és állandóság

2010.11.05. 13:42

Programkereső

Haladjunk a negatív hírektől az örömteli tartalmak felé!

December 31-én elmarad az Operaház délutáni Denevér-előadása. E hír csak tájékoztató jellegű, de ha közzéteszem, némi magyarázat is tartozik hozzá. Az okfejtés egyszerű: az Operaház Kollektív Szerződésében rögzített szabályok szerint a délutáni előadás lebonyolítása nem jogszerű, ám miután egy délutáni előadás mérhetően kisebb érdeklődésre tart számot, nem tartottuk célszerűnek, hogy harcba szálljunk érte.

Ahogy a sajtóba kiszivárgott és általam időközben egy helyütt már megerősített információk alapján értesülhettek róla, elmarad a januárra tervezett A bolygó hollandi bemutatója is. A Wagner-mű eredetileg azért került be a műsorrendbe, mert a premier dátumára tervezett Intolleranza című darab színrevitele a rendező, Christoph Schlingensief halála miatt meghiúsult. A Hollandi a premierek sorába tartozott, ám az egyeztetések során napvilágra került, hogy a produkció költségvetése és tervei még nem készültek el, nem teljes a szereposztása sem, így úgy döntöttünk: nem fokozzuk a szervezetlenséget, elhagyjuk a bemutatót. Az anyagi megtakarítás mellett ennek gyakorlati haszna is van: óriási terhet vettünk le műhelyeinkről, amelyek a többi produkció díszleteit és jelmezeit gyártják, a repertoárdarabokban játszó művészek pedig olyan próbákhoz jutottak, amelyek a premier miatt nem kaptak helyet a tervezetben. Mindez persze hidegen hagyja a közönséget, ami természetes is. Az elmaradó Bolygó hollandi előadások helyét az Operaház legkeresettebb slágerdarabjával pótoltuk; A diótörővel igyekeztünk kárpótolni látogatóinkat - egy olyan előadással, amelyre rendszerint már a jegyárusítás első napján szinte minden jegy elkel. A márciusban kimaradó Wagner-előadások helyett Mozart Figaro házassága című előadását tűztük műsorra, a grófné szerepében Rost Andreával. Andrea partnere Almaviva grófként Horváth Ádám, a Ház jelenlegi miniszteri biztosa lesz, aki a korábbi években már nagy sikerrel énekelte a szerepet a Magyar Állami Operaházban, a címszerepet pedig Bretz Gábor énekli majd, akinek üstökösként indult el nemzetközi karrierje.

Végezetül hadd említsek meg még egy szopránénekesnőt, nem titkolt örömmel. November 23-án Kertesi Ingridet ünnepeljük az Operában, tagságának 25. évfordulója alkalmából. A művésznővel egyszerre indult a pályánk, együtt jártunk a Zeneakadémiára, majd számos alkalommal dolgoztunk közösen - amelyek közül máig emlékezetes számomra egy általam vezényelt torinói előadás, ahol Strauss-dalokat énekelt és egy római János-passió - ez utóbbi művet szintén közös előadásban rögzítettük lemezre. Ezúton is kifejezem tiszteletem Kertesi Ingrid felé, Önöket pedig szeretettel várjuk a jubileumi Rigoletto-előadására, amelyben Gilda szerepét alakítja.