Zita, Mariann

Ünnepi hangulatban

2010.12.17. 18:51

Programkereső

Győriványi Ráth György az év utolsó próbáin szerzett élményeivel és a 2011-es év terveivel búcsúzik az ünnepek idejére blogjának olvasóitól.

Kedves Olvasók,

nagy öröm számomra, hogy az évet három Bohémélet előadásban Rost Andreával és Bretz Gáborral, két komoly karriert befutott, nagyszerű művésszel búcsúztatom, akik mellé Sokolin Asllani, a kiváló színészi adottságokkal is rendelkező albán bariton társult.

Önöknek, blogom olvasóinak, tehát mindazoknak, akik ezen a fórumon követik nyomon az Operaház működését, életét és terveinket, áldott, békés ünnepeket és boldog, eredményes új évet kívánok!


Hogy az idei évre ne maradjanak megválaszolatlan kérdések, a következőkben olvashatják virius (77, 79) kérdéseire adott válaszaimat:

Igen, a jövő évadban műsorra veszünk olyan operákat, amelyek ebben a szezonban vagy ezt megelőzően nem szerepeltek a kínálatban. Ilyen a Hamupipőke, a Turandot, az Aida, a Tannhäuser, a Traviata és a Pillangókisasszony.

A Macbeth természetesen teljesen eltér majd a Rómából kölcsönvett produkciótól, hiszen Szinetár Miklós új rendezését visszük színre.

A Simon Boccanegra rendezésére Ivan Stefanuttival folytatunk tárgyalásokat.

A Ringről: Freyer szándékában áll, hogy az ottani tanulságok alapján változtasson vagy javítson az előadáson - mint minden művész, alakítja az elképzeléseit. A produkcióról Ioan Holender Placido Domingóval tárgyalt, ennek eredményeként a Los Angeles-i Opera, úgy tűnik, kedvezményes áron rendelkezésünkre bocsátja a jelmezeket, ami rendkívüli módon megkönnyíti a helyzetünket, hiszen a jelmezkivitelezés adott esetben komoly nehézségeket rótt volna ránk.

A Don Giovanniban kórus-finálé biztosan nem lesz, Gianfranco De Bosio rendezésében az eredeti verziót fogjuk játszani.

Az évadnyitó Bánk bán előadást természetesen alaposan előkészítjük, talán már az évadzárás előtt elkezdődnek a próbák, amelyek augusztusban folytatódnak. Az ősváltozat struktúráját és dramaturgiáját vesszük alapul, ám nem hangzik el a teljes zenei anyag - ebből valóban egy harmadik változat születik majd.

Az Erkel Színházról: igen, a 2011/2012-es műsortervben szerepel a játszóhely, terveink szerint december 7-ére rendeznénk meg a nyitóelőadást. A megvalósulást a közbeszerzések és a politikai döntések határozzák majd meg, bízzunk a legjobbakban. Lelkesen, boldogan és türelmetlenül várjuk, hogy újra megnyíljon ez a nagyszerű színház.