Zita, Mariann

A Savaria Barokk Zenekar és Németh Pál

2011.01.28. 00:53

Programkereső

A Savaria Barokk Zenekar az alapító fuvolaművész-karmester, Németh Pál vezetésével működik. Célja a 17-18. század zenéjének bemutatása korhű hangszereken, korabeli dokumentumok alapján.

AKTUÁLIS PROGRAM 

A vonós hangszerek a 18. századból valók, a fúvósok régi hangszerek pontos másolatai. A kor fő zenei irányzatai (olasz, francia, német, angol) mellett fontos feladatának tekinti a magyar zenei múlt értékeinek bemutatását. Repertoárján a legkülönbözőbb műfajú és összeállítású zeneművek szerepelnek, szóló-, kamara-, zenekari művek, operák, oratóriumok egyaránt, a kora barokktól a klasszikusokig, Monteverditől Mozartig. Legújabb CD-felvételein Boismortier, Galuppi, Albinoni, A. Scarlatti, Vivaldi, M. Haydn, Charpentier művei szerepelnek. A Hungaroton mellett felvételt készített a magyar, a svájci, a francia, a spanyol rádióval, a Magyar Televízióval, fellépett Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Horvátország hangversenytermeiben, templomaiban.
A Savaria Barokk Zenekar a Budapesti Kamaraopera és a Savaria Kamaraopera állandó zenekara. Sikeres produkciókban vett részt (többek között Monteverdi összes színpadi műve, Händel: Orlando és Semele, Vivaldi: Il Tigrane, Mozart, Pergolesi, Haydn, Lully operáinak előadásában). Nagy sikerrel vendégszerepelt az Osztrák-Magyar Zenei Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Miskolci Operafesztiválon, barokk fesztiválokon (Kassel, Bad Kissingen, Bad Arolsen), Londonban a Magyar Magic rendezvénysorozatában, a Versailles-i zenei fesztiválon.

A zenekar célja 17-18. századi zenei ritkaságok újrafelfedezése, bemutatása hangversenyek, operaelőadások, CD-, rádió-, TV- és filmfelvételek segítségével.

A Savaria Kamaraoperát Németh Pál karmester alapította 1993-ban. A vállalkozás célja színpadi előadások, illetve CD-, rádió-, TV-, filmfelvételek létrehozása, elsősorban a l7-l8. század operáiból. Az előadások helyszíne lehet színház, kastély, vagy akár szabadtéri színpad is. Több produkció született a Budapesti Kamaraoperával közös munka eredményeként. Az énekes szólisták leginkább a budapesti Operaház magánénekesei, a zenekari teendőket a Savaria Barokk Zenekar látja el. A társulat sikeresen vendégszerepelt Szombathelyen, a Soproni Régi Zenei Napokon, Budapesten (többek között a Közép-Európai Régizenei Fesztiválon), Regensburgban a Tage der Alter Musik keretében, Chemnitzben, Gothában, a Bad Arolsen-i és a Bad Kissingen-i barokk fesztiválon, felvételt készített a kölni rádióban.

Repertoár:

1. Színpadi művek:
Mozart:
Bastien és Bastienne
A színigazgató
A varázsfuvola (a Budapesti Kamaraoperával közösen)

J. Haydn:
A patikus
Az énekesnő

Monteverdi:
Poppea megkoronázása
Tancred és Clorinda párviadala
Ballo
Orfeo
Ulisse

Lully:
Le Carnavale

Albinoni:
Vespetta és Pimpinone

Pergolesi:
Az úrhatnám szolgáló

Bach:
Kávéház (Kávé- és Paraszt-kantáta)

Händel:
Orlando
Semele

Roskovsky:
Kolostori mulatság

Telemann:
Az iskolamester

Vivaldi:
Il Tigrane

Cimarosa:
A karmester

Dittersdorf:
Il Barone di Rocca Antica

2. CD-felvételek:
J. Haydn:
La Canterina

Pergolesi:
Az úrhatnám szolgáló

Galuppi:
La caffée di campagna
Gusztáv, a svédek királya
La clemenza di Tito

Albinoni:
Vespetta e Pimpinone

Bach:
Kávé- és Paraszt-kantáta

3. DVD-felvétel:
Dittersdorf:
Il Barone di Rocca Antica

4. TV-filmfelvétel:
Monteverdi:
Poppea megkoronázása
Ulisse

Händel:
Orlando
Semele

*

Németh Pál fuvolaművész, karmester diplomáit 1972- és 1975-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. A magyarországi régizenei irányzat egyik úttörője. Az általa alapított együttesek (Szombathelyi Régizene Együttes - 1978, Capella Savaria - 1981, Savaria Kamaraopera - 1993, Közép-Európai Barokk Zenekar - 1998, Savaria Barokk Zenekar - 1999) mellett a Közép-Európai Régizenei Fesztivál művészeti vezetője. Eddig mintegy 110 CD-felvételt készített, közülük 5 elnyerte "Az Év Hanglemeze" díjat. Európa szinte valamennyi országában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben vendégszerepelt. Célkitűzése az elmúlt évszázadok zeneirodalmából a méltatlanul elfelejtett különlegességek újrafelfedezése, bemutatása (pl. A verbunkos születése, A magyarországi ferences rend zenéje, Esterházy: Harmonia Caelestis, M. Haydn, A. Scarlatti és Galuppi művei, passiók, kamaraoperák stb.). A Savaria Kamaraoperával kevésszereplős kisoperákat, míg a Budapesti Kamaraoperával együttműködve (melynek állandó karmestere) nagyobb lélegzetű produkciókat irányít (Monteverdi összes színpadi műve, Händel: Orlando, Semele, Vivaldi: Il Tigrane, Mozart: A varázsfuvola, Mitridate, Britten: Noé bárkája).
1975-2001 között a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.
Tevékenységéért 1991-ben Liszt-díjjal, 2001-ben Hungaroton-díjjal tüntették ki.
Fő zenetörténeti kutatási területe a 18. század magyarországi zenéje.

 Lásd még: Két gombóc operát kérek!