Antal, Antónia

A Liszt Ferenc Kamarazenekar nagysikerű turnéja Európában

2011.02.08. 17:43

Programkereső

A magyar EU-elnökség és a Liszt-év megnyitóján a Liszt Ferenc Kamarazenekar elsőként Madridban lépett fel január 13-án az Auditorio Nacional de Música dísztermében.

A Farkas Gábor zongoraművésszel adott közös hangversenyen jelen volt I. János Károly spanyol király feleségével, valamint Schmitt Pál köztársasági elnök. A zenekar tagjait a koncert után a királyi pár személyes találkozással is megtisztelte. Két nappal később a bukaresti Athenaeum épületében játszott a zenekar, ahol beszédet mondott Szőcs Géza kulturális államtitkár, Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet, valamint a román kulturális államtitkár.

A sorozat következő állomása január 19-én az észtországi Pärnu volt, ahol a kisváros új hangversenyterme adott helyet a családias légkörű eseménynek. Másnap Tallinnban, az Estonia koncertteremben játszott a zenekar. A hatalmas érdeklődést jól mutatja, hogy az észt Klassikaraadio hosszabb interjút készített Rolla Jánossal, az együttes művészeti vezetőjével. A koncert előtt Vig József tallinni magyar nagykövet adott rövid fogadást, amelyen jelen voltak az észt főméltóságok, valamint számos nagykövet is. A zenekar játéka elkápráztatta a mintegy 600 fős közönséget, és percekig tartó vastaps jutalmazta a produkciót.

A turné utolsó állomásán, Rigában január 21-én lépett fel az LFKZ, a Great Guild koncertteremben. A hangversenyt Dobokay Gábor rigai magyar nagykövet és a Herman Braun Alapítvány igazgatója nyitotta meg rövid köszöntővel. Az előadás végén a több mint 500 fős telhetetlen közönség három ráadást is megkövetelt a zenekartól. Összességében elmondhatjuk, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar januári európai turnéja nagy sikerrel zárult, és játékuk méltóképpen képviselte hazánkat mind a Liszt-év, mind a magyar EU-elnökség kezdetén.