Antal, Antónia

Camerata Pro Musica

2011.02.11. 21:30

Programkereső

A Camerata Pro Musica Kamarazenekar a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar művészeiből alakult 1995-ben, Gyenge Tibor koncertmester vezetésével. A Szimfonikus Zenekartól független együttes célja a vonós kamara zenélés népszerűsítése, e sokszín ám mégis intimebb műfaj igényes bemutatása. Gyenge Tibor elképzelése szerint egy ilyen kis létszámú kamara csoportnál ugyanúgy fontos a felvetődő különböző technikai nehézségek, eltérő elképzelések, interpretációs problémák együttes megvitatása, megoldása, mint egységes árnyalt hangzás kialakítása. Modern építésű hangszereken játszanak és az ebből fakadó hangzás lehetőségeket szándékoznak elemző játékmóddal. A kamarazenekar tavaly ünnepelte 15 éves fennállását.

AKTUÁLIS HÍREK

Az együttes az elmúlt 15 év alatt több mint 300 koncertet adott 120 különböző művet szólaltatott meg több mint 50 szólista és vendégkarmester közreműködésével.

Jelentős hangversenytermekben (Konzerthaus-Wien, National Concert Hall-Dublin, City Concert Hall-Cork, Esterházy kastély-Fertőd, a Magyar Rádió Márványterme-Budapest)
Koncerteztek, széles repertoárjuk a barokk muzsikától a kortárs zenéig minden meghatározóZenei korszakot felölel. Közreműködtek kamaraoperai produkciókban (Pleyel:Die Fee Urgele, Donizetti: Szerelmi bájital, Haydn: A patikus), kortárs zeneszerzők (Hollós Máté, Arányi-Aschner György, Karl Messner, Károlyi Pál, Petró János) kompozícióinak ősbemutatója fűződik a nevükhöz. Koncertjeiket közvetítette a Bartók Rádió és az ORF, CD-felvételeik a Hungaroton, Ars Produktion Germany, Jada Records, Sto CD gondozásában jelentek meg.

Jelentős karmesterek, énekművészek, hangszeres szólisták működtek közre hangversenyeiken, de a zenekar zenészkollégáknak és ifjú tehetségeknek is biztosított fellépési lehetőséget.

Külföldi és országos vendégszereplései mellett a kamarazenekar rendszeresen megjelenik Vas megye városainak zenei életében is: számos tematikus jellegű, zenei vagy helyi eseményekhez köthető, illetve ifjúsági koncertre kaptak meghívást.

Zeneszerzők a Camerata Pro Musica régizenei repertoárjából

                                      

Albinoni, Tomaso
Bach, Carl Philipp Emanuel
Bach, Johann Sebastian
Beethoven, Ludwig van
Boccherini, Luigi
Bonporti, Francesco Antonio
Charpentier, Marc-Antoine
Corelli, Arcangelo
Dittersdorf, Carl von Ditters
Gluck, Christoph Willibald
Handel, George Frideric
Haydn, Michael
Haydn, Joseph
Leclair, Jean-Marie

Locatelli, Pietro Antonio
Lotti, Antonio
Manfredini, Francesco Onofrio
Marcello, Benedetto

  Mozart, Leopold
Mozart, Wolfgang Amadeus
Muffat, Gottlieb
Pachelbel, Johann
Pleyel, Ignace Joseph
Purcell, Henry
Rosetti, Antonio
Rossini, Gioacchino
Sammartini, Giovanni Battista
Schubert, Franz
Stamitz, Carl Philipp
Susato, Tielman
Tartini, Giuseppe
Telemann, Georg Philipp
Torelli, Giuseppe
Veracini, Francesco Maria
Vivaldi, Antonio
Weber, Carl Maria von