Klaudia

Cembalissimo 2011 - II. Nemzetközi Csembalófesztivál

2011.03.07. 14:15

Programkereső

Színes és gazdag lesz a 2011. május 1-8 között immár másodszorra megrendezendő Csembalófesztivál programja.

A Cembalissimo 2011 vendége lesz Johann Sonnleitner, az osztrák születésű, Zürichben élő csembaló-orgona-fortepianoművész, aki szólóestet ad Bach és Froberger műveiből a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, majd mesterkurzust tart a Zeneakadémián. Ugyancsak a csodálatosan helyreállított Károlyi kastély ad otthont a Zeneakadémia csembalista növendékei által, gyermekeknek összeállított „Mesélő csembaló" című koncertnek. Ratkó Ágnes Szent Mihály templombeli korabarokk szólóműsorának egyik különlegessége a historikus hangolások bemutatása Cabezón, J. Bull, Sweelinck, Frescobaldi, Kerll művein keresztül.

Dobozy Borbála és Elek Szilvia ún. „modern", pedálos csembalón "Bartók és korunk csembalózenéje" címmel a 20-21. század magyar csembalóirodalmából mutat be izgalmas válogatást Pálhegyi Máté fuvolaművész közreműködésével; érdekesség, hogy maga Bartók ajánlotta a Mikrokozmosz darabjainak csembalón való megszólaltatását. Ez a koncert - stílusosan - a Bartók Emlékházban hangzik majd el.
Soltész Anikó a csembalisták számára egyik legnagyobb erőpróbát jelentő Bach: Goldberg-variációkat játssza a Szent Mihály templomban. A hatalmas mű „zeneterápiai" vetületére rímel a koncert előtti zeneterápiás műhelyfoglalkozás fogyatékkal élő fiataloknak.

Szentendrén, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézményben egész napos szakmai továbbképzés lesz zeneiskolai tanároknak, középpontban a csembalóval, a korhű előadásmóddal, korabeli táncokkal, az ún. historikus zene-felfogással. A továbbképzés előadói Széll Rita, Csizmadia Angelika és Horváth Anikó. Spányi Miklós J. S. Bach, C. Ph. E. Bach és Nicolas Séjan műveiből összeállított szólóestje koronázza meg a nap programját.

A fesztivál záró rendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartjuk, itt Bach 2 csembalós versenyművei hangzanak majd el, a szólisták Dobozy Borbála, Elek Szilvia, Horváth Anikó, Oláh Aino, Spányi Miklós, Takács Szilvia, kísér a Budapest Barokk Együttes.

A szervezők szeretettel várják a csembalót és irodalmát szerető közönséget, s remélik, hogy a vonzó helyszínek, a 17-18. századi flamand és francia mintára épített gyönyörű csembalók, a kitűnő előadók és a sokszínű program idén is biztosítják majd a látogatottságot és a sikert.

Hemsch csembaló
Hemsch csembaló

Részletes program:

Május 1. Fehérvárcsurgó, Károlyi kastély

16 óra „Mesélő csembaló" - fiatal csembalisták hangversenye gyermekeknek
19 óra  Johann Sonnleitner (Bécs, Zürich, Basel) csembalóestje
Műsor: Froberger, J.S.Bach művei

Május 2-4.

Prof. Johann Sonnleitner mesterkurzusa a Liszt Ferenc Zeneakadémián

Május 3. Budapest, Belvárosi Szent Mihály templom

19 óra Ratkó Ágnes csembalóestje 
Műsor: J.Bull, Cabezón, Frescobaldi, Sweelinck, Kerll művei

Május 4. Budapest, Bartók Emlékház

18 óra Dobozy Borbála és Elek Szilvia hangversenye
Bartók és korunk csembalózenéje
Közreműködik: Pálhegyi Máté - fuvola
Bartók Béla, Balázs Árpád, Ligeti György, Nagy János, Arányi-Aschner György, Elek Szilvia, Hollós Máté, Kocsár Miklós művei

Május 5. Budapest, Belvárosi Szent Mihály templom

17 óra Zeneterápiás műhely fogyatékkal élő fiataloknak
19 óra Soltész Anikó csembalóestje
Műsor: J.S.Bach : Goldberg-variációk BWV 988

Május 7. Szentendre  Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Nagyterem

10-17 óra Bach és kortársai - billentyűs zene és tánc - szakmai továbbképzés zeneiskolai tanároknak
18 óra Spányi Miklós csembalóestje
Műsor: J.S.Bach, C.P.E.Bach, Nicolas Séjan

Május 8. Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem

18 óra CONCERTO - J.S.Bach: Versenyművek 2 csembalóra és vonósokra BWV 1060-1062  - zenekari est
Dobozy Borbála, Elek Szilvia, Horváth Anikó, Oláh Aino, Spányi Miklós, Takács Szilvia - csembaló, Budapest Barokk Együttes


www.clavicembalo.hu