Benedek

Egy gördeszkás pucér gondolatai

2011.03.13. 21:26

Programkereső

Ed Templeton – gördeszkás suhanc, kaliforniai cégalapító, kortárs művész-polihisztor egy személyben. Az Ernst Múzeumot még egy hétig színes felhőként borítja az az installáció, amely erős kézzel nyomja bele az ember arcát a művész intim mikrokozmoszába, valamint a nagy amerikai valóságba.

A kiállítás első pár képe között találunk egy gyermeki pontossággal rajzolt, színes Amerika-térképet, amelyen a deszkás sztár kis nyilakkal jelöli a maga 39 éve alatt megtett útvonalakat. Talán ez lenne az a bizonyos életút? Templeton a kocsija ablakából örökíti meg az elsuhanó tájat. Igazából semmi újat, semmi különlegeset nem mutat, csak azt, ami számunkra beleveszik a mindennapok rohanó monotonitásába: egy vékony lábú lány a zebrán, egy öreg rocker motoros, koldulás az út szélén, szex a kocsiban, és még ezer olyan kép, amellyel paparazzi fotósként les bele idegenek mindennapjaiba.

És ott vagyunk mi, a látogatók, akik szintén egy idegen, Ed Templeton életét kukkoljuk. Bár kukkolás-e az, ha egy ember önként csupaszítja le magát előttünk? Átvitten és szó szerint. Körbevesz minket az élete, a barátok, szerelmek, gördeszkák, halott állatok, nemi szervek, sebek. Valamint Templeton göcsörtös kézírása, a fotókra írt történetek, hozzáfűzések. Mint naplóból kitépett lapok.

A harmadik teremben már ismerősként néz ránk az új-mexikói indián néni, akit el akartak adni a deszkásoknak, a törött farcsonttal pózoló, vigyorgó férfi, vagy Templeton meztelen felesége, 18 évesen egy cowboykalapban. Festményein megjeleníti saját vallásfelfogását, vagy akár a napi sajtó eseményeit (az egyik képen éppen Polanski erőszakoskodik, a másikon egy Mikulás-ruhás gyilkol). De van itt fényképsorozat alvó emberekről, dohányzó tinikről is, illetve egy egész falat szentel a „Dicshimnusz az elveszett nyálért" című sorozatának is.

A Templeton-világot a sok-sok kétdimenziós szoborfej teszi teljessé, amelyek tekergő kígyóként hányják ki magukból a világmegváltó gondolataikat. Kb. 30 fej, kb. tökéletesen ugyanolyanok. Kis skizofrén Templeton-agyak. Igen nagy türelem kell hozzá, hogy az ember a kacskaringós kígyókra írt gondolatfoszlányokat mind végigolvassa (aki angolul nem tud, annak ugye eleve mindegy, mert fordításokat hiába keresnénk).

Ed Templeton nem takargat semmit, szó szerint dobja elénk minden gondolatát, tágasra tárja hálószobájának ajtaját. A kiállítás végére haverok vagyunk.

Ed Templeton: The cemetery of reason

Megtekinthető: Ernst Múzeum, 2011. márc. 20-ig

A kiállítás megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.