Klaudia

Handel: Júdas Makkabeus - a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar koncertje

2011.03.15. 08:38

Programkereső

A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar következő, 2011. márc. 16-i bérleti hangversenyét - Handel: Júdás Makkabeus(1747), Művészetek Palotája 2011. március 16. 19:30 - 22:00, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - 19:15-től képben és hangban élőben közvetítik az interneten, a www.mupa.hu-oldalon

librettó

Filmelőzetes első rész második rész

Szólisták: Jeffrey Thompson, Zádori Mária, Halmai Katalin, Bárány Péter, Raimund Nolte        

Km.: Debreceni Kodály Kórus (karig.: Pad Zoltán), Capella Savaria (műv. vez.: Kalló Zsolt)

Vezényel: Vashegyi György

Händel (1685-1759) életében a Messiás után a Júdás Makkabeus számított legnépszerűbb oratóriumának: 1747 és 1759 között nem kevesebb, mint harminc alkalommal szerepelt a londoni színházak műsorán. e művét 1746-ban, 61 éves korában írta, öt évvel a Messiás megalkotása után. Egy év múlva a londoni Covent Garden Színházban mutatták be. Händel választása nem véletlenül esett a sikeres bibliai hadvezér történetére, a művet Vilmosnak, Cumberland hercegének tiszteletére komponálta, aki 1746. április 16-án győzelmet aratott a Stuart-restaurációért küzdő jakobita csapatok ellen a trónkövetelő Charles Edward Stuart felett.

Júdás Makkabeus a szír-görög uralom elleni felkelés (i.e. 167-160) vezetője volt, aki harci tetteiért kapta a Makabi (Pöröly) jelzőt. A zsidó történelem egyik legnagyobb harcosaként tartják számon Jozsua, Gideon és Dávid mellett.  Az oratóriumban éppen ezért a hősi, harci karakter igen nagy szerepet kap, elég például a közkedvelt See, the Conqu'ring hero comes kezdetű tételt említeni (melynek érdekessége, hogy a Júdás Makkabeus részeként vált ismertté, pedig csak később került a műbe eredeti helyéről, a Józsué című oratóriumból). A fényes, győzelmi zenék mellett Händel különleges zenei kvalitásait bizonyítják a sötétebb tónusú, lírai tételek, mint például az első felvonás Izraelt gyászoló nyitókórusa. Az oratórium szövegét Thomas Morell állította össze az Ószövetség vitatott hitelességű része, a Makkabeusok első könyve, valamint Josephus Flavius írásai alapján. A mű az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus tavaszi bérletének második koncertjeként hangzik el Vashegyi György vezényletével.

Rendező: Orfeo Zenei Alapítvány