Benedek

Liszt-kiállítások nyíltak

2011.03.20. 14:26

Programkereső

Március 18-án számos budapesti kiállítóhelyen nyílt Liszt Ferenc életével kapcsolatos, vagy Liszt művészete által ihletett kortárs képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállítás.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ünnepélyes megnyitója szolgált egyszersmind a Néprajzi Múzeum Liszt Ferenc és a „czigány zene" című kiállításának megnyitójaként is. A tárlat kiindulópontja Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon 1861-ben megjelent könyve, pontosabban annak is közvetlenül a cigány zenére vonatkozó része. (A könyv eredetileg 1859-ben Párizsban jelent meg Des Bohémiens et de leur musique en Hongrie címmel.) A kiállítás által feldolgozandó zeneművek, képzőművészeti alkotások, irodalmi szövegek és fényképfelvételek Liszt Ferenc könyve első magyarországi kiadásának időpontjáig, legfeljebb életének végezetéig tartó időben keletkeztek.

A Régi Zeneakadémia épületében működő Liszt Múzeum Liszt és Budapest címmel mutatta be új időszaki kiállítását. A kiállítás tematikája felöleli Liszt pesti - budapesti tartózkodásait az 1823-as első fellépésétől kezdve az 1886-os búcsúhangversenyéig. Megismerhetjük Liszt kiemelkedő szerepét a magyar reformkor kulturális intézményeinek megalapításában, fejlesztésében, különös tekintettel a Zeneakadémia nemzetközi rangú intézményként való megvalósításának koncepciójában. A kiállítás kiemeli azokat a kompozíciókat, amelyek születése Budapesthez kötődik: ide tartoznak azok a kompozíciók, amelyeket Pestnek szánt: pl. Koronázási mise, Szent Cecília óda, A holt költő szerelme melodráma (Jókai), vagy itt fejezte be, illetve itt volt az ősbemutatója (Via Crucis, Hunok csatája). A kiállítás bemutatja továbbá Liszt híres pesti hangversenyeit ezek visszhangjával, kritikáival együtt, melyek között külön csoportot alkotnak a pesti jótékonysági hangversenyek, illetve a barátok szalonjában adott hangversenyek: pl. Munkácsy tiszteletére adott hangversenyek, Jókai a Magyar Írók és Költők Társasága rendezvényein való részvétel, pártfogók, barátok szalonjában adott hangversenyek. Önálló tematikus részt képviselnek Liszt magyarországi egyházi kapcsolatai, az ebbe a témakörbe tartozó események (ferences rendhez való kötődés, angolkisasszonyok, a Belvárosi templomban és a Mátyás templomban vezényelt egyházzenei hangversenyek, Liszt Egylet, stb,), illetve Liszt budapesti tanítványainak köre.

Hommage a Liszt Ferenc címmel 33 kortárs magyar művész alkotásaiból nyílt kiállítás a Home Galériában az Eötvös 10 Kulturális Színtér rendezésében. Kertész Csaba, a kiállítás kurátora a képzőművészeket arra kérte fel, hogy reflektáljanak Liszt személyiségére, szellemiségére, muzsikájára. Mint mondta, „Liszt Ferenc sokszínű, különleges egyéniség volt, megfért benne a patrióta és a világpolgár, a vallásos és a világi, a körülrajongott, ünnepelt sztár és a magányosan alkotó művész." A sokszínűséget és különlegességet sokféle stílusú képzőművész képviseli a tárlaton portréfestőtől a konstruktivistáig, szobrásztól a művészkönyvesig, köztük olyan művészekkel, mint Gyémánt László, Orosz István, Fajó János, Kiss Ilona, Jovián György, Kilár István, ef Zámbó István, Nyári István, fe Lugossy László, Fehér László vagy Kulinyi István. 

A Nádor Galériában nyílt Rapszódia című kiállítás Liszt művészetének a képzőművészetbe való átültetésének lehetőségeit dolgozza fel. Olyan műveket mutat be, melyek a zenével, a hangszerekkel kapcsolatos tárgyakat ábrázolnak.

A Budapest Galériában A Halld a fényt - lásd a hangot (Szinesztézia) elnevezésű projektben meghívásos alapon különböző európai országok képzőművészei vesznek részt azokból az országokból, városokból, ahol Liszt Ferenc élt és alkotott. Az anyagot először 2011. január 28. - március 6. között Eisenstadtban mutatták be, s a későbbiekben Bayreuth, Weimar, Pozsony, Lipcse, Raiding, Luxemburg, London és Velence közönsége is megtekintheti. A meghívott művészek: Joaquin Ivars (Madrid), Ralf Koenemann (Essen), Katrin Altwein (Weimar), Gudrun Schüler (Bayreuth), Jean-Luc Guin'Amant (Párizs), Bady Minck (Luxemburg), Martin Breindl, Sabine Meier (Bécs), Szilágyi Teréz (Magyarország).

S ne feledkezzünk meg az OTP Bank és a BTF immár hagyományos kreatív kirakatkiállításáról sem, melynek közönségszavazásán színházjegyeket is lehet nyerni.