Irén, Írisz

Énekelj velünk!

2011.03.24. 01:01

Programkereső

„A közösen hallgatott szó, a közösen megszólaló ének s zene más lelki teret járnak be, másként mozgósítják, rendezik bennünk az érzelmeket. A közös éneklésben - a közös gondolatoktól, érzésektől megérintve - talán mintha mi is jobban egymáshoz húzódnánk. Milyen különös így együtt lenni: együtt énekelni. Amikor magunkban is halljuk a másik embert a ritmus egyenletes szó-szív dobbanásában, bennünk ez olyan egyformán érzett, ismerős fészekélmény." (Marosi Julianna)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye szeretettel várja mindazokat, akik nemcsak hallgatni szeretik a kórusmuzsikát, hanem örmmel vesznek részt közös éneklésen.

A következő találkozó időpontja: 2011. március 25., helyszíne: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4

 

 

A kóruséneklés örömére vágyó Ringató foglalkozásra (www.ringato.hu) járó anyukák kívánsága valósult meg 2009 őszén, amikor a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye helyet adott nekünk. Ide kisbabák nélkül érkeznek az anyukák, olykor nagymamák is - nem úgy, mint a Ringatóra - de nagyobbacska gyerekek már beülhetnek a „nénik" közé énekelni. Érdekes kórus ez, hiszen nincsenek állandó tagjai, csak majdnem állandó tagjai vannak. Hol többen, egész sokan vagyunk, hol meg kevesebben. Bármikor lehet csatlakozni hozzánk, és bármikor távol lehet maradni a havi egy találkozóról. Nincs meghallgatás, „felvételi", nem kell előre bejelentkezni, nem baj, ha valaki nem tud kottát olvasni. Magyar népdalokat, egyszerű, két- háromszólamú nőikari műveket énekelünk.

Másfél órás a mi alkalmi kórusunk rendhagyó próbája, de gyakran előfordul, hogy maradnánk még, ha nem zárna be este a könyvtár. Jó együtt énekelni, rácsodálkozni valami szépen megszólaló dallamra, harmóniára, szép szövegre, vagy beszélgetni pár szót a művészetről, zenéről, zenei nevelésről.
Néha vendégeink vannak, hangszeresek jönnek, vagy énekes- és beszélgetőtársnak érkezik valaki, akit mindannyian szeretünk, ismerünk, nagyra becsülünk.

Mit szeretnék a havi egy kórusénekéssel elérni? Csupán annyit, hogy örüljenek, akik ott vannak velünk. Érezzék a közös éneklés élményét, találják meg a szépséget a népdalainkban, a kórusművekben, és abban az egész helyzetben, amit mi ott közösen megteremtünk. Vigyenek haza ebből az örömből a családjuknak is. Legyenek nyitottak a zenére, leljenek rá az igaz értékekre. Minden egyes alkalom után egy kicsit gazdagabban térjenek haza.

Várunk mindenkit, aki velünk szeretne énekelni!


Gállné Gróh Ilona
Ringató Magyar Zenei nevelési Alapítvány

www.ringato.hu

 

Köszönjük, hogy megosztottátok velünk érzéseiteket, gondolataitokat:

 

"...nem is tudom szavakkal kifejezni, hogy mit érzek. Ahogy Te szoktad mondogatni, kedves Ili, tele van a lelkem! Dallamok, énekek zengenek a fejemben egyfolytában, (csak arra kell figyelnem, hogy ne énekeljek hangosan egyfolytában, mert megunják a gyerekek), és egyre csak azt érzem, hogy még, ilyet, ilyen élmény még szeretnék! Tudom, és érzem, hogy el vagyok veszve, én magam sem lennék képes élni már éneklés, zenélés nélkül és ami a gyermekeimet illeti, egyre forróbb bennem a vágy és nagyobb az eltökéltség, hogy sikerüljön, hát....még sokkal nagyobb szerelembe ejtenem őket a zenével, mint én magam vagyok."

 

"Fantasztikus volt, hogy egyik nap a férjemnek azt mondtam, hogy olyan jó lenne egy olyan kórust találni, ahol nem kell profinak
lenni, nem kell komoly előképzettségűnek lenni, csak lenni kell, énekelni kell és jól érezni magam. Csak öröméneklést kerestem.
Másnap mentem a Ringatóba a Műpába, ahol hívtál minket az Énekelj velünk programra. Nem akartam hinni a fülemnek. Pont ezt kerestem!"