Emőke

Először koncertezett szülővárosában Edvin Marton

2011.03.29. 18:41

Programkereső

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége alkalmából a Beregszászi Magyar Konzulátus által megrendezett kulturális programsorozat részeként március 26-án a világhírű hegedűvirtuóz, az egyetlen magyar Emmy-díjas művész, Edvin Marton adott koncertet szülővárosában, Nagyszőlősön.

A fellépést megelőző sajtótájékoztatón a művész elmondta, ez a nap egy kicsit Liszt Ferencről, valamint Magyarországról és az európai közösségről is szól. Fél évig, amíg Magyarország az Unió Tanácsának soros elnöke, Budapest Európa központja. A hegedűvirtuóz hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy ezt a fontos szerepet kulturális rendezvényeken is megjelenítik, és így a magyar kultúrát népszerűsítik. A világszerte ismert zenész is ezt teszi, minden koncertjén magyar műveket is műsorra tűz.

Schercher Károly, beregszászi magyar konzul megnyitójában arról szólt, hogy a magyar elnökség idején nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális rendezvényekre, számos kiállítást, koncertet és fesztivált rendeznek ez alkalomból Kárpátalján is.

A kétórás előadáson Edvin Marton olyan nagy slágerei csendültek fel, mint a Bittersweet Simphony vagy a Love in Venice, emellett részletek hangzottak el Vivaldi Tavasz című alkotásából, és a Rómeó és Júliából is. A nagyszőlősi közönségnek kivételes élményben volt része. Ez annak is köszönhető, hogy a művész az általa megszólaltatott darabokat a világ egyik legjobb hangzású, és egyben legdrágább hangszerén, egy Stradivari hegedűn adta elő.

A koncertet követően Olekszandr Ledidát, a megye kormányzóját kérdeztük a magyar elnökségről, és hogy mit éreznek ebből Kárpátalján. A kormányzó elmondta Magyarország EU-s elnökségének Kárpátalján kiemelt figyelmet szentelnek, hiszen itt jelentős számú magyar közösség él. A kormányzó annak a reményének adott hangot, hogy ezáltal még inkább elmélyülnek a határon átnyúló kapcsolatok, és az ukrán-magyar határ átjárhatósága is könnyebbé válik.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.