Klaudia

Kamarazenei sorozatot indítunk

2011.04.01. 00:39

Programkereső

A Filharmóniai Társaság Zenekarának történetében hagyománya van a kamarazenei esteknek - a Régi Zeneakadémián jelenleg is fut egy sorozatunk, ami természetesen folytatódik. A zenekar fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy a zenészek más közegben, más műfajban is muzsikáljanak, mint az operaelőadások alkalmával. Ezért is támogatom az ősztől induló programot, amely minden hónap egy-egy vasárnap délelőttjén, körülbelül egyórás hangversennyel várja a közönséget az Operaház Székely Bertalan termében.

A műsor, amelynek összeállításában nagy segítségemre volt Miskolczi Anita zenekari művész, tartalmilag mindig valamilyen operaházi aktualitáshoz kötődik majd. A szeptemberi Bartók-premier körül Bartók Béla műveit játsszuk, Mozart-bemutató esetén az ő műveiből válogatunk, és így tovább. Fontos hangversenynek ígérkezik a magyar kultúra napja alkalmára készült összeállítás, amikor magyar szerzők: Dohnányi és Mosonyi Mihály darabjaiból hallhatnak összeállítást az érdeklődők. A zenei programot azonban még színesebbé szeretnénk tenni, ezért versválogatással is készülünk. A költemények sorát Lator László állítja majd össze, és Kubik Anna színművésznő olvassa fel. A műsorok házigazdája és konferansziéja egy-egy rendhagyó alkalmat kivéve Ókovács Szilveszter lesz. Az utolsó három előadáson ugyanis vendég házigazdákat köszönthetünk: Devich Sándor, Kováts Zoltán és Vashegyi György személyében.

Itt most - hadd legyek részrehajló - egyik zenekari muzsikusunkat, Kováts Zoltán fagottművészt emelném ki, aki nagyszerű zeneszerző is. Május 20-án három művét is megismerheti a sorozat közönsége. Azt hiszem, fontos küldetést teljesítünk azzal, hogy teret kapnak a hazai kortárs szerzők is, csak úgy, ahogy a dalkultúra ápolásával. A dal műfaját több alkalommal is képviseljük: műsorra vettük Bartók Öt magyar népdalát, októberben Verdi-dalokat, A Rajna kincse bemutatója körül Wagner Wesendonck-dalait, Mosonyi Mihály-dalokat és De Falla énekhangra írt darabjait is hallhatja a közönség.

Ezeket a hangversenyeket olyan időpontokra terveztük, amikor nincs délelőtti előadás. Lélegzethez juttatjuk a színházat, megszüntetjük a négy előadásos hétvégéket. Ez a döntés sok szempontból ésszerű, de legfőképp a műszak munkarendjének racionalizálása szempontjából, hisz nekik komoly erőpróbát jelentett a szombat-vasárnapi két-két előadás hátterének biztosítása. Nem beszélve a számukra ki nem adott pihenő- és szabadnapokról. De lesz azért vasárnap délelőtti előadás, a gyermekek figyelmére igényt tartó darabokat ebben az időpontban adjuk.

Az új hétvégi programsorozatra talán még bérleteket is összeállítunk, ez hamarosan eldől - bár a nyolcvanfős terembe nem várunk hatalmas tömegeket. A látogatottságra azonban eleve jó esély mutatkozik, úgy vélem, megtelik majd a Székely Bertalan terem, ami kitűnő terep a kamarazenei programokhoz. Az intimitás hozzátartozik e műfajhoz.