Konstantin

„Csak józanul nézz, s ne vakon csodálkozz!”

2011.04.03. 14:13

Programkereső

Mit tudunk a Pokolról? Létezik? Ha igen, kik kerülnek oda? Tényleg vannak bugyrai? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Maladype Társulat Pokol című debütáló darabjában. Másfél órás utazás Dante és társai kíséretében.

Vallási szempontokat figyelmen kívül hagyva is tisztában vagyunk vele, hogy kell valami, ami visszatartja az embereket a bűnös élettől. Dante Isteni színjátékából megismerjük az 1300-as évek keresztény világképét. A mű első színtere a Poklot mutatja be. Ahogy a Pokol bejárata fölötti felirat is mondja: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel."


Mi az, amiért nem szabad a bűn sötét útjára lépni? Mivel fizetünk gyengeségünkért? A Maladype Társulat arra vállalkozott, hogy ezt a részt viszi színpadra, a nézőre bízva a kérdések megválaszolását. Vendégszövegekkel teletűzdelt jelenetei viszonylag sok háttértudást igényelnek, ennek ellenére kis utánajárással könnyen érthetővé válnak. Thomas Mann Doktor Faustusából, Paolo Santarcangeli Beszélgetés a Sátánnal című könyvéből is vettek át, valamint az Isteni színjáték régi és új fordítását is felhasználták a szövegkönyv elkészítéséhez.

A darab során folyamatosan újabb és újabb szenvedő alakok bukkannak fel, akik nem jócselekedeteik miatt kerültek oda le. A társulat kevés emberből áll, ezért statiszták alakítják a Pokol különböző bugyraiban szenvedő rossz lelkeket. A darab folyamán Dante a középpontban ül, szinte mozdulatlanul. Az útján végigkíséri Vergilius, az értelem; Beatrice, a jóság és Lucifer, a gonosz megtestesítője. Dante élőként „járja végig" a Poklot és lehetőséget kínál az elkárhozottaknak, hogy nevük fennmaradjon az örökkévalóságnak (hiszen ő visszatér az élők közé útja végeztével). Az előadás mozgalmas, annak ellenére, hogy a főszereplőket statikus állapotukból nem mozgatja ki szinte semmi. Körülöttük mozognak a gonosz lelkek, ők mutatják, mennyire vagyunk mélyen a Pokolban.

A szöveg, az értelem a fontos. Az, hogy az előadás végén kattogjanak a fogaskerekeid és ne tudj szabadulni az ott tapasztalt összhatástól. Vér és meztelenség sem játszik szerepet a történet mesélésében. Azonban rávilágítanak arra, hogy mennyi bűn létezik és, hogy nem tudunk vele mit kezdeni. Élvezetes másfél órás utazás a középkorban megálmodott Pokol kortárs feldolgozásában.