Bernát, Felícia

Énekelj velünk!

2011.04.11. 20:55

Programkereső

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye szeretettel várja mindazokat, akik nemcsak hallgatni szeretik a kórusmuzsikát, hanem örömmel vesznek részt közös éneklésen.

"A közös éneklésben - a közös gondolatoktól, érzésektől megérintve - talán mintha mi is jobban egymáshoz húzódnánk. Milyen különös így együtt lenni: együtt énekelni. Amikor magunkban is halljuk a másik embert a ritmus egyenletes szó-szív dobbanásában, bennünk ez olyan egyformán érzett, ismerős fészekélmény." (Marosi Julianna)

A kóruséneklés örömére vágyó Ringató foglalkozásra (www.ringato.hu ) járó anyukák kívánsága valósult meg 2009 őszén, amikor a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye helyet adott nekünk. Ide kisbabák nélkül érkeznek az anyukák, olykor nagymamák is - nem úgy, mint a Ringatóra - de nagyobbacska gyerekek már beülhetnek a „nénik" közé énekelni. Érdekes kórus ez, hiszen nincsenek állandó tagjai, csak majdnem állandó tagjai vannak. Hol többen, egész sokan vagyunk, hol meg kevesebben. Bármikor lehet csatlakozni hozzánk, és bármikor távol lehet maradni a havi egy találkozóról. Nincs meghallgatás, „felvételi", nem kell előre bejelentkezni, nem baj, ha valaki nem tud kottát olvasni. Magyar népdalokat, egyszerű, két- háromszólamú nőikari műveket énekelünk.

Másfél órás a mi alkalmi kórusunk rendhagyó próbája, de gyakran előfordul, hogy maradnánk még, ha nem zárna be este a könyvtár. Jó együtt énekelni, rácsodálkozni valami szépen megszólaló dallamra, harmóniára, szép szövegre, vagy beszélgetni pár szót a művészetről, zenéről, zenei nevelésről. Néha vendégeink vannak, hangszeresek jönnek, vagy énekes- és beszélgetőtársnak érkezik valaki, akit mindannyian szeretünk, ismerünk, nagyra becsülünk.

Mit szeretnék a havi egy kórusénekéssel elérni? Csupán annyit, hogy örüljenek, akik ott vannak velünk. Érezzék a közös éneklés élményét, találják meg a szépséget a népdalainkban, a kórusművekben, és abban az egész helyzetben, amit mi ott közösen megteremtünk. Vigyenek haza ebből az örömből a családjuknak is. Legyenek nyitottak a zenére, leljenek rá az igaz értékekre. Minden egyes alkalom után egy kicsit gazdagabban térjenek haza.

Várunk mindenkit, aki velünk szeretne énekelni!


Gállné Gróh Ilona
Ringató Magyar Zenei nevelési Alapítvány

www.ringato.hu

 

A következő találkozó időpontja: 2011. április 15. 18 óra,

helyszíne: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4