Konstantin

Jazzélet nemcsak Pozsonyban van

2011.04.12. 00:16

Programkereső

Szlovák jazzest lesz Simon Géza Gáborral április 21-én fél hattól a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében.

Az egykoron az Osztrák-Magyar Monarchiához, majd Csehszlovákiához tartozó és 1993. január elsején önálló, független állammá lett Szlovákia jazzélete jól tükrözi az egyes korok politikai és kulturális vetületét.

Az ősök az Osztrák-Magyar Monarchia katonazenekaraiban, mint a legprofibb zenei előadói csoportok munkáiban keresendők. E zenekarokban a monarchia valamennyi nemzetisége, így természetesen a szlovákok is, képviseltette magát.

A csehszlovák zenekarokban is számos szlovákiai származású jazzmuzsikus szerepelt, de egészen az 1970-es évekig igen kevés szlovák jazzmuzsikus alakított önálló kisegyüttest és ezek is - mai ismereteink szerint - elsősorban helyi jelemtőségűek voltak, hangfelvételek csak elvétve készültek.

Az 1975-től megrendezett Bratislava Jazz Days egyike a legjelentősebb szlovákiai jazzeseményeknek. Az ottani fellépők dupla LP-je mindig igen jelentős tájékozódási pontot jelentett a magyar lemezgyűjtőknek.

Mint Szlovákiában mindenütt, a jazzelőadók között is igen sok a fentebb említett geográfiai és politikai helyzetből fakadó vegyes házasság, jelentős számú a magyar apával vagy anyával, illetve nagyanyával és /vagy nagyapával rendelkező zenész. Közülük a legismertebb az énekes Peter Lipa és a trombitás Juraj Bartos.

Az előadásban alapvetően azok, már az önálló Szlovákiában kiadott CD-k kerülnek bemutatásra, amelyek a Zenei Gyűjtemény tulajdonában vannak.

 

A sorozat következő része 2011. április 21. 17. 30 órakor

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye

1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4.