Dezső

Jézus Krisztus Szupersztár Szolnokon

2011.04.19. 10:38

Programkereső

Andrew Lloyd Webber 1971-ben íródott és az 1973-as formabontó, nagysikerű rockopera filmmel világhírűvé vált alkotása – időtlen érvényességével – újra és újra arra készteti a színházi szakma képviselőit, hogy színre vigyék a művet, gyakran eltérő felfogásban.

A közelgő nagyhét és húsvét időszakában a Szolnoki Szigligeti Színház is bemutatja a produkciót. Az időpont a fogadtatás hangulatát sejthetően emelkedettebbé teszi.

Radó Denise érzékeny lélekkel, ugyanakkor határozott, egységes koncepcióra épülő elképzeléssel rendezte meg a darabot. Jézus életének utolsó napjait megelevenedő freskók idézik a néző szeme elé.

A díszlet néhány mozgatható boltíves, templomként, emelvényként és lépcsőként szolgáló elemből áll. Utóbbi mindenképpen a hagyomány szerinti jeruzsálemi Szent Lépcső megfelelőjeként azonosítható, amelyen nagypénteken a Megváltó - vérét hullatva - többször is felment a helytartó palotájában.

Az alapvetően korhű, másrészről viszont a darabon belül is kissé jelmeznek tűnő ruhák és hajviseletek egyidejűleg elidegenítenek a történet valóságától, de a karakteres szereplők, a karizmatikus jellemformálás és annak hangi megvalósítása, valamint a szuggesztív előadásmód az első pillanattól kezdve beszippantják a nézőt a cselekménybe. A táncosok kiváló produkciót nyújtanak, a gyermekszereplők pedig minden mesterkéltség mellőzésével járulnak hozzá a társulat teljesítményéhez.

A zenekari kíséret a visszafogottabb rendezéshez idomulva a kisebb színházi tér megtöltésére törekszik. A rendezés nem harsány hangzással akar felrázni, hanem a látvány, színészi játék, ének és a mozgáselemek komplex együttesével éri el a katarzist. Sok vallási szimbólum, képzőművészeti ábrázolás jelenik meg a produkcióban, amely a felismerés élményével ad újabb pozitív töltetet a tetszésindexnek.

Az előadás szereplői homogén módon magas teljesítményt nyújtanak, nem lehet egy-egy alakítást kiemelni. A vendég főszereplő Dolhai Attila Jézus szerepében (a másik szereposztásban Bot Gábor alakítja), a rockerelőzményekkel rendelkező Júdás (Kálmán György) és Simon (Kalapács József) is tökéletes természetességgel illeszkednek a társulatba, ezúttal is bizonyítva a műfajok átjárhatóságát és a kultúra fellegvárai közötti együttműködés üdvösségét. Dalaik, jeleneteik a produkció briliáns elemeit képezik, ugyanakkor minden szereplő kézzel foghatóan inspiráló hatással van egymásra is.

A darab kezdetén és végén virtuális galamb repül át a színpadi horizonton, a Szentlélek Galambja. Vigasz, megbékélés és újjászületés. A néző ezt viszi magával útravalónak a színházból kifelé tartva. Ellentétben a kereszttel, könnyű teher.