Orbán

Krimi a koliban

2011.04.28. 19:46

Programkereső

A Mathias Corvinus Collegium projektje keretében április 19-én „a világot jelentő deszkákra lépett" Agatha Christie Mousetrap című darabjának feldolgozásával nyolc hallgató. A projekt célja egy angol nyelvű darab előadása volt. A projekt beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A Mathias Corvinus Collegium projektje keretében április 19-én „a világot jelentő deszkákra lépett" Agatha Christie Mousetrap című darabjának feldolgozásával nyolc hallgató. A projekt célja egy angol nyelvű darab előadása volt. A projektvezető Csák Anna (a darabban Mr. Paravicini szerepében) színészi képzettséggel nem rendelkező, de annál lelkesebb és érdeklődő természetű jelentkezőkből kovácsolt csapatot.

A próbák döcögősen indultak, lévén, hogy ez kötelezettség volt számukra. Mégis elvállalták a szerepeket és a velük járó munkát. A szöveget meg kellett rövidíteni, ebben nagy segítség volt Sánta Eszter, aki Miss Casewellt alakította.

A történet egy vidéki vendégházban játszódik, ahol az ifjú házaspár érdekes lakókra tesz szert. Mr. és Mrs. Ralston (Hegyi Kristóf és Szabó Anita) nem kis terhet vett a nyakába a szobák kiadásával. Erre akkor döbbennek rá igazán, amikor megérkezik az első vendég. Christopher Wren (Hajnal Balázs) egy fiatal szélhámos, azonnal belopja magát Mollie szívébe, ugyanakkor Gilesben ellenszenvet vált ki különös viselkedésével. Mrs. Boyle (Benczi Melinda) érkezése még nagyobb kellemetlenség. Az idős hölgy mindent kritikusan szemlél. Major Metcalffal (Erdőssy Gellért) együtt érkeznek, de Metcalf nem zavar túl sok vizet. Ő inkább csendes, nyugodt. Az utolsó lakó pedig az ironikus Miss Casewell. A hatalmas hóvihar azonban egy nem várt vendéget is a Monkswell Manorba sodor: Mr. Paravicini autója felborult és az úriember a szálló szolgáltatásait kénytelen igénybe venni.

Az alaphelyzet jellemző a krimiregényekre: először megismerjük a szereplőket, mindenki gyanús, mindenki titkol valamit. Aztán megtörténik a gyilkosság. Mrs. Boyle halála egyfelől várható volt, hiszen mindenkit idegesített állandó rosszalló megjegyzéseivel. Még a haláleset előtt azonban a rend őrzője is feltűnik Trotter felügyelő (Tuza Ágnes) személyében. A felügyelő vállalja a gyilkosság után az ügy felgöngyölítését. Már-már Columbo-i furfagossággal próbálja kideríteni ki is a gyilkos. Aztán persze a jól megszokott és előre várt csavar sem maradhat el.

A szereplők személyiségét könnyű színre vinni, pont ezért esett a választás erre a regényre. A színészek nem csak az angol nyelvű szöveg elsajátításával birkóztak meg, hanem annak visszaadásával is. Az előadás érthető volt annak ellenére, hogy nem a királyi család akcentusával szólaltak meg. Az alacsony költségvetésből dolgozó projekt ötletesen oldotta meg a felmerülő nehézségeket. Az asztali- és állólámpák sorbakapcsolásával különleges hangulatot adva oldották meg a világítást. A színpadkép egyszerű volt, ugyanakkor az összes szükséges funkció helyet kapott (a kézzel festett kandallót emelném ki).

A színészek játéka élvezetes volt, együtt izgult a közönség, vajon mi lesz a vége, ki a gyilkos. Persze vannak örök elégedetlenek és túlbuzgó krimirajongók, akik előre tudták a csattanót. Az első felvonás humoros jeleneteit ellensúlyozta a második „kihallgatással" terhes hangulata. Mrs. Boyle fuldoklása és Mollie meglepettségtől való hátrálása nem is sikerülhetett volna jobban. Christopher bohósága és Giles szigora, ugyanakkor a két férfi közti verseny Mollie kegyeiért, valamint Miss Casewell fanyar humora is átjött.

Az előadás pikantériája, hogy a kevés hímnemű színész miatt egyes férfi szerepeket lányok játszottak. Mr. Paravicini, a titokzatos idegen és Trotter felügyelő megformálói nem tűntek életidegennek, inkább humortöbbletet adtak a darabhoz.

Nem szabad megfeledkezni Heinik Sáráról sem, aki a darab színfalak mögötti szervezését koordinálta és egyben a súgó szerepét is betöltötte.

Egyszeri és megismételhetetlen volt az előadás, a Collegium lakói és a meghívott vendégek valószínűleg elfogultan nézték a darabot. Személy szerint széles vigyorral konstatáltam, egy-egy szereplő humoros megnyilvánulásait és éreztem az adrenalint a véremben, amikor megtörtént a gyilkosság. A közönség vastapssal hálálta meg a csoport fél éves fáradozásait. A projekt ezennel sikeresen lezárult.