Júlia, Rita

Átadtuk a Fidelio Kritikapályázat díjait

2011.05.17. 15:59

Programkereső

Május 13-án az Óbudai Társaskörben vehették át a győztesek az értékes ajándékcsomagokat.

Az 1705 formáció bemutatkozó koncertjét megelőzően különleges eseményre került sor a Kiskorona utcában.

Mint az ismeretes a Fidelio Média Kft. először hirdette meg Kritikapályázatát 2011 februárjában a 18-25 éves korosztály számára, mely során 4-6000 karakteres írásokat vártunk egy szabadon választott koncertről, előadásról. A jeligés pályázat során három kategóriában lehetett versenyezni: klasszikus zene, jazz és zenés színház (opera, operett musical).

A kiírás célja, a Fidelio Média filozófiájával egybevágóan, a fiatalok támogatása és kapcsolatuk erősítése a kultúrával, valamint új tehetségek felfedezése volt.

A több tucatnyi határon innen és túlról beérkezett, minden várakozást meghaladó minőségű írásokat Kovács Sándor kritikus, László Ferenc kritikus, Zipernovszky Kornél a Fidelio jazz rovatának vezetője, Papp Tímea a Fidelio zenés színház rovatának vezetője és Filip Viktória, a Fidelio klasszikus rovatának vezetője értékelték.

A zsűri döntése értelmében a zenés színház kategória megosztott első helyezettje Bbargein, azaz Baka Ildikó, a zenés színház kategória másik megosztott első helyezettje Il Prete Rosso, azaz Németh Zsombor, a jazz kategória nyertese Grabovszky, azaz Józsa Botond, a klasszikus kategória legjobbja Oadam, azaz Orosz Ádám (aki később veszi át a díjat) és a pályázat abszolút győztese, a Fidelio Ifjú Kritikusa cím elnyerője, akinek írásait fél éven át rendszeresen olvashatják a Fidelio.hu hasábjain Nonverdi, azaz Frauenhoffer György.

Az értékes ajándékcsomagok összeállításában részt vett a Művészetek Palotája, a Park Könyvkiadó, a Budapesti Nyári Fesztivál és a Hungaroton is. Az Óbudai Társaskör méltó helyszínt biztosított a díjátadónak és ezzel is rangját emelte a kezdeményezésnek.

A Fidelio Kritikapályázat azonban folytatódik, ősszel a színház- és tánckedvelő fiatalok mérettethetik meg magukat.