Dezső

Liszt Remix

2011.05.19. 16:22

Programkereső

Liszt Remix címmel különleges estet rendeznek május 26-án a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban: a rendezvényen négy népszerű könnyűzenei formáció tiszteleg a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző emléke előtt.

"Liszt a komolyzenén belül is meglehetősen nehéz szerzőnek számít, de mi megpróbáljuk néhány munkáját összehozni a könnyűzenével. A kiválasztott négy csapat, a Carbonfools, a Balkan Fanatik, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) és a Compact Disco négy különböző stílust képvisel, mindegyik fellépő saját kedve szerint nyúlhat hozzá a zeneszerző műveihez" - fejtette ki a koncert zenei rendezője, Szakos Krisztián az MTI-nek.

A kétszáz évvel ezelőtt született Liszt Ferenc műveinek feldolgozásával 1975-ben Rick Wakeman, a Yes billentyűse is megpróbálkozott Lisztomania című albumán, Magyarországon Balázs Fecó értelmezte át a könnyűzene nyelvére Lisztet Szerelmi álmok című lemezén. Szakos Krisztián az MTI-nek elmondta: a május 26-i koncerten mind a négy fellépő megidézi Liszt egy-egy ismertebb művét, vagy beépít a produkciójába a zeneszerzővel kapcsolatos egy-egy hangulatot, frázist. Mint kifejtette, kevés dolgot rögzítettek a fellépők számára, ezek közé tartozik, hogy Liszt Liebestraum című műve egyfajta szignálként, visszatérő motívumként valamennyi produkcióban megjelenik.

A zenei rendező szerint a közönség minden bizonnyal ráismer majd Liszt műveire, ugyanakkor a műsor nem kizárólag a zenéről, hanem színpadi gegekről is szól majd. A Balkan Fanatik drum'n'bass-t játszik, miközben lemezről Liszt La Campanelláját halljuk, a PASO autentikus skát és reggae-t ad elő Liszt zenéje nyomán, a Compact Disco elektronikus felfogásban, a zongorát dobgéppel párosítva ad elő Liszt-művet, míg a Carbonfools barkácszenéjével gondolja újra a zeneszerző egy másik darabját.

A négy fő fellépő után Rúzsa Magdi lép majd színpadra, aki a több mint negyedszázaddal ezelőtt Révész Sándor előadásában, Demjén Ferenc szövegével ismertté vált Vigyázz a madárra című dalt fogja előadni Szakos Krisztián új hangszerelésében. "Hangmintákat vettem különböző Liszt-darabokból, és kollázsmódszerrel a Rúzsa Magdi által már korábban előadott verzió alapját építettem újra" - mondta a zenész, aki kísérni is fogja a színpadon az énekesnőt.

A másfél órásra tervezett program során folyamatosan szól majd a zene; a zenekarok átállási idejében Fejes Krisztina zongoraművész játszik Liszt-darabokat. Szakos Krisztián az MTI kérdésére megjegyezte: nyitott és modern felfogású zeneszerető közönségre számít, nem elsősorban a fellépők rajongóira. A Liszt Remix című este a Red Bull kezdeményezésére valósul meg, a házigazda Novák Péter lesz. A 31 éves Szakos Krisztián Ákos Keresem az utam című remixpályázatán tűnt fel 2000-ben, ahol saját munkája az egyik győztes dal lett. 2002 óta együtt dolgozik Ákossal, zenészként, dalszerzőként és hangszerelőként.