Bernát, Felícia

Szép város Kolozsvár

2011.05.26. 12:02

Programkereső

Több szempontból is lenyűgöző útról tértem haza: Erdélyben jártam. A város szülötte, Selmeczi György vitt városnézésre Kolozsváron, ami külön öröm volt számomra, hiszen nemcsak a szokásos, turisták által ismert nevezetességet mutatta meg, hanem számos, neki kedves helyszínt is. A szállásom a hegytetőn volt, alattunk verőfényes napsütésben fürdött a város. Kiutazásomnak egyébiránt szakmai célja volt: énekeseket hallgattam meg.

Az előző bejegyzésemben részletezett Simándy Énekverseny irányította rá a figyelmemet az erdélyi énekes oktatásra és énekléskultúrára; onnan való fiatalok nyerték el az első és második helyezést. Kíváncsi lettem, milyen a felhozatal, hiszen nyitott vagyok a fiatal tehetségek felé, de olyan befutott művészek felé is, akik a hagyományos, régi éneklési stílust képviselik. Következő évadunkban két nagyszerű román énekes is színpadra lép: a Bohémélet Rodolfját Teodor Ilincai, a Stabat Mater tenor szólóját Stefan Pop énekli nálunk.

Alexandru Agache javaslatára hallgattam meg a Román Nemzeti Színház Tosca-előadásában egy tenoristát. Marius Vlad Budoiu hangja és előadásmódja valóban meggyőző és figyelemreméltó, ezért szándékomban áll hozzánk is meghívni. A címszereplő, Dragana Radakovič alakítása és hangja is tetszett, őt leginkább a Don Giovanni Donna Anna szerepében látnám szívesen Budapesten.

Kevesen tudják, hogy a Román Nemzeti Színház eredetileg magyar színháznak épült. Ma ott működik a román operatagozat. Az előadáson részt vett a most nyolcvanöt éves román világsztár, Virginia Zeani, aki szemmel láthatóan rendkívüli megbecsültségnek örvend - az előadás előtt filmet vetítettek róla, utána pedig saját könyvét dedikálta.

Másnap a Kolozsvári Magyar Színház operatársulatának szinte minden tagját meghallgattam. Az előéneklésen több olyan énekessel találkoztam, akinek az elkövetkező évadokban számítok budapesti fellépésére, sőt a színházzal az együttműködés egyéb módjait is szívesen venném. Selmeczi György Burloni című operájának bemutatása már biztos: a 2012/2013-as évadban közösen visszük színre a művet, Szép Gyula igazgató úrral pedig további terveink is vannak - például Dohnányi A vajda tornya című operájának felújítása. A budapesti bemutató után a kolozsváriak kivinnék a darabot, hogy az ottani közönség is láthassa. Remélem, gyümölcsöző kapcsolat indult köztünk.