Konstantin

Vendégünk Debasish Ganguly szitárművész

2011.05.26. 19:01

Programkereső

Előadás és workshop a Zenei gyűjteményben május 30-án 18 órakor.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
és az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt

szeretettel meghívja

A NÉPZENETÁR
nép- és világzenei internetes alportáljának népszerűsítő programjára

Debasish Ganguly zenész családba született, 1960-ban. Eleinte apja, Dhana Gopal Ganguly, a kiváló fuvolista és zeneszerző tanította énekelni és tablázni, majd később India kulturális fővárosában, Kalkuttában folytatta zenei tanulmányait szitáron. A kalkuttai Rabindra Bharati Egyetemen zeneművészeti diplomát szerzett, majd Ajoy Sinha Roy, a Maihar Senia irányzat rangidős képviselője fogadta tanítványává. Ez az az indiai klasszikus zenei iskola, melynek rendszerében olyan kiválóságok nevelkedtek, mint Ravi Shankar, Ali Akbar Khan, Nikhil Banerjee, vagy Hariprasad Chaurasia.

Debasish az elmúlt húsz évben számtalan koncertet adott Indiában, Ausztráliában, Japánban és Európában, de nem csak ihletett művészetéről, hanem tanári elhivatottságáról is ismert. Rendszeresen tanít Németországban, Hollandiában, valamint közreműködött a melbourne-i Monesh Egyetem hindusztáni zene fakultásának megalapításában is, ahol egy 13 hetes kurzust tartott a szitárjáték zeneelméleti vonatkozásairól.

Az indiai klasszikus zenén kívül más zenei műfajokkal is kísérletezik. Több filmhez, színházi és táncprodukcióhoz írt zenét. Dolgozott például Paul Cox rendezővel, az „Golden Bread", valamint a a cannes-i, és a kalkuttai filmfesztiválon is bemutatott „Island" című filmeken. Szitárjátéka számtalan kiadványon hallható, de színpadon is játszott különböző nyugati jazz-, klasszikus és népzenészekkel.

Időpont: 2011. május 30. (hétfő) 18:00

Helyszín: FSZEK Zenei Gyűjtemény, Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezni lehet:
az Ethnosound Világzenei Hangszerboltban személyesen (Bp. VIII. ker. Krúdy u. 7.)
a bolt e-mail címén: info@ethnosound.hu
vagy telefonon: 2668105