Hella

Cecilia Bartoli: Sacrificium

2011.05.29. 00:36

Programkereső

2011. október 11. 19:30 - 22:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem Részletek Porpora, Broschi, Händel, Veracini, Vinci, Leo, Araia, Graun, Sammartini Caldara operáiból és zenekari műveiből Közreműködik: Il Giardino Armonico Vezényel: Giovanni Antonini
 

"A téma, amelyet Cecilia Bartoli bámulatosan sokféle hangjával, hangszínével, karakterével „körbejár", a 17-18. századi kasztrált énekesek személyes tragédiája. A barokk és klasszika határán évente mintegy négyezer ifjú férfiasságát vették el, hogy azok kasztrált énekesként próbáljanak szerencsét. Közülük azonban mindössze száznak a neve maradt fent, és csak egy Farinelli vagy Senesino jutott idáig, hogy az énektechnikát a perfekcióig fejlesztve, a kivételes tehetséget maximálisan kihasználva valóban széles körű sikert érjen el: zeneszerző-óriások csodálkoztak rá különleges képességeikre, uralkodók versengtek kegyeikért, emberek ezrei rajongták körül őket.

Azok a csodálatos muzsikák, amelyeket ma legtöbbször kontratenorok előadásában élvezhetünk, csak e többezer fiatalember személyiségének feláldozásával születhettek meg. Cecilia Bartoli ennek a zenetörténeti jelenségnek állít emléket Sacrificium című műsorával, amely 2009-ben lemezen - CD-n és DVD-n - is megjelent. E műsor előadására aligha képes még egy művész a világon: Porpora, Araia, Caldara, Leonardo Leo, Leonardo Vinci, Graun pokolian nehéz operarészleteinek megszólaltatása lélegzetelállító teljesítmény. És ezt akár szó szerint is érthetjük, hiszen nemegyszer több tucat hangot kell elénekelni alig néhány másodperc alatt - erre a virtuozitásra bizony csak a legnagyobbak képesek."

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatja.

Jegyárak: 5500, 9900, 14900, 19900 Ft

Forrás: Művészetek Palotája honlapja 

 

 

A Youtube-on