Lázár, Olimpia

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2011.07.04. 20:21

Programkereső

Július 11-17. között rendezik meg a 31. Csíkszeredai Régizenei Fesztivált és a 4. Régizenei Nyári Egyetemet.

A három évtizede létező Csíkszeredai Régizene Fesztivál számos újdonsággal várja a közönséget 2011-ben: új zenei témákkal, premier előadásokkal, ritkán hallott zeneszerzők műveivel és a fesztivál repertoárjában új hangszerekkel. A koncertek és programok témái a kelet- és nyugat-európai zenetörténeti kapcsolatokra hívják fel a figyelmet.

A Csíkszeredába látogatók hallhatják az Észak-Olaszországból érkező Dramsam együttest, akik az itáliai középkori és reneszánsz zene kitűnő előadói. Fellépnek a fesztivál jól ismert szereplői a magyarországi Kobzos Kiss Tamás, Erdal Şalikoğlu, a Musica Historica, a hazai Flauto Dolce, Collegium, Codex és a Lyceum Consort együttesek. A fesztivál több koncertje is nemzetközi együttműködésében jön létre, s a fesztivál zenei projektjeibe bekapcsolódik több jelenleg Nyugat-Európa neves régizenei intézményeiben tevékenykedő muzsikus is. Folytatódik az egyedi kezdeményezés, a Barokk Fesztiválzenekar, amely a barokk hangszeres muzsikusokat fogja össze, Ulrike Titze, barokk hegedűművész vezetésével. A szeredai közönség egy új hangszerrel ismerkedhet meg, a barokk trombitával, amelyet Hegyi Gábor szólaltat meg.

A feszitvállal párhuzamosan negyedik alkalommal indul a Régizenei Nyári Egyetem, ahol a tanulni vágyó zenészek nemzetközi hírnevű oktatókkal tanulhatnak régizenei műveket historikus előadásmódban.

Mesterkurzusok:

barokk hegedű - Ulrike Titze (Németország)

barokk oboa - Guido Titze (Németország)

viola da gamba és számozott basszus - Ilse L. Herbert (Románia)

ének - Kiss Noémi (Magyarország)

furulya és fuvola - Széplaki Zoltán (Magyarország)

lant és gitár - Kónya István (Magyarország)

reneszánsz és barokk tánc - Kovács Gábor (Magyarország)

ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés - Kasza Roland (Magyarország). Közreműködik: Sudár Balázs (Magyarország)

reneszánsz együttes mesterkurzus - Csörsz Rumen István (Magyarország)

A fesztivál szervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, társszervezői Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Információk és regisztrálási lehetőség a mesterkurzusokra a  http://www.musica-antiqua-hr.ro/ oldalon.