Szilárda

A világ nagy karmesterei - Christoph von Dohnányi

2011.07.05. 14:40

Programkereső

Februárban már megosztottam a blogom olvasóival: a Filharmóniai Társaság elnök-karnagyi kinevezése segíthet abban, hogy végre valóra válthatom régi álmomat, s a világ nagy karmestereit bemutathatom a hazai közönségnek.

A jövő évad előkészítése megtörtént, így a következő szezonban öt nagynevű dirigens áll a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén - ami egyben azt is eredményezi, hogy nemcsak közönségünkkel, de zenekarunkkal is megismerkednek, s ezzel kezdetét vehetik a meghívások, s a szakmai körforgás. Mielőtt megérkeznek a vendégkarmestereket, hétről hétre ismerkedjünk meg szakmai életükkel.
Elsőként Christoph von Dohnanyit látjuk vendégül, október 28-án és 29-én vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát. Brahms Német Requiemjét és Ligeti Kettősversenyét adják elő.

Christoph von Dohnanyi Berlinben született 1929-ben, kezdetben jogi tanulmányokat folytatott Münchenben. Két év múlva már a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatott zeneszerzési, zongora- és karmesteri tanulmányokat. Diplomája mellett elnyerte München város Richard Strauss-díját is. Ezután nagyapjánál, Dohnányi Ernőnél tanult a Floridai Állami Egyetemen. 1953-ban Solti György meghívására korrepetitori és karmesteri állást töltött be a Frankfurti Operában. 27 éves korában Németország legfiatalabb zeneigazgatója lett: vezető karmestere lett a Kölni Nyugatnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának, valamint főzeneigazgatója és általános igazgatója a Frankfurti Operának. 1978-tól a Hamburgi Opera intendánsa és vezető karmestere. Ezen időszakban indult el Agnes Baltsa, Ilana Cotrubas, Marton Éva, Várady Júlia és Hidegard Behrens karrierje Frankfurtban, míg Dohnányi a Figaro házassága és a Fidelio új betanulását dirigálta. 1981 decemberében vezényelte először a Cleveland Orchestra-t, a következő évben már vezető karmestere lett, 1984 és 200 között az együttes hatodik zeneigazgatójaként működött. A zenekarral koncertezett Amerika nagy koncerttermeiben, valamint Ázsiában (Kínában a zenekar életében először), Európában, többek között a Salzburgi és Edinburghi Fesztiválon, a londoni Promenád koncerteken. A Carnegie Hall állandó vendégzenekara lett. Dohnányi működése alatt jött létre a Clevelandi Ifjúsági Zenekar és Kórus. Dohnányi és a Cleveland Orchestra felvételei magukban foglalják Beethoven, Brahms és Schumann összes szimfóniáját, valamint Bruckner, Dvorák, Mahler, Mozart, Schubert és Csajkovszkij szimfóniáit, továbbá Adams, Bartók, Berlioz, Busoni, Lutoslawski, Ravel, R. Strauss, Varese és Webern műveit. Operafelvételei között szerepel A Walkür és A Rajna kincse. A 2003-2004-es évadban Dohnányi ismét vezényelt a Philadelphiai, Pittsburghi, Chicagói és Bostoni, valamint a New York-i Filharmonikus Zenekarok élén. A 2004-2005-ös évadban a Hamburgi NDR Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz, de emellett a világ vezető zenekaraihoz, operáihoz állandó meghívásokat kap (Berlini, Bécsi, Izraeli Filharmonikusok, Concertgebow, La Scala, Metropolitan, Bécsi Opera, Covent Garden). Számos opera kiemelkedő interpretációja fűződik a nevéhez, mint Zürichben az Álarcosbál, a Wozzeck, az Idomeneo, Salzburgban a Rózsalovag, a Salome, a Cosí fan tutte, A kékszakállú herceg vára, A varázsfuvola vagy az Ariadne Naxosban. Felvételeit nehéz lenne felsorolni: csak a Bécsi Filharmonikus zenekarral készített CD-i tartalmazzák a FIdeliót, a Lulut, Schönberg Várakozást, a Salomét, A bolygó hollandit, valamint Mendelssohn és Csajkovszkij szimfonikus műveit. Felvételt készített Schnittke és Philip Glass hegedűversenyeiből Gidon Kremerrel, Dvorák zongoraversenyéről Schiff Andrással.

A sorozat folytatásaként Juraj Valcuha november 13-án és 14-én áll a zenekar élén. Szőllősy Trasfigurazioni, Rachmaninov Rapszódia egy Paganini témára című darabját és két Richard Strauss-művet dirigál.

December 16-án és 17-én Rafael Frühbeck de Burgos Csajkovszkij, Debussy és Ravel műveit vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának élén.

Christoph Eschenbach Budapesti szereplése régen várt esemény zenei csemegéket kedvelő publikum számára. A neves karmester január 8-án Brahms B-dúr zongoraversenyét vezényli, amelynek szólistája Tzimon Barto. Estjének másik műsorszáma a Brahms-Schönberg Zongoranégyes. Eschenbach február 25-én látogat vissza a Magyar Állami Operaházba, amikor Mozart Varázsfuvola-nyitányát és C-dúr szimfóniáját, valamint Csajkovszkij V. szimfóniáját dirigálja.

Március 25-én és 26-án Christopher Hogwood szereplése zárja az évad vendégkarmesteri bemutatkozásainak sorát, amikor is Mendelssohn művei csendülnek fel.