Sándor, Ede

Etyekwood: a magyar kulisszák mögött

2011.07.07. 22:48

Programkereső

Megnyitotta kapuit a magyar mini-Hollywood, az etyeki Korda Filmpark látogatóközpontja. A honlapon kulisszák-mögé-bepillantást, interaktív kiállítást és két látványos kültéri díszletet ígérnek (ezt majdnem mind meg is kaptuk). Na és persze láthattuk a saját szemünkkel azt is, mire is költötték az EU-tól nyert 590 milliós támogatást.

Nem nehéz megtalálni a Budapesttől kb. fél órára lévő, 2007-ben átadott, Etyek melletti filmstúdiót. Pontosan a semmi közepén helyezkedik el, így egész látványosan kiemelkedik a környezetéből, a lankás repcetáblából. A magyar film rajongói talán emlékeznek rá, hogy a Valami Amerika 2-ben legendássá vált Bűnös város trailerét is itt vették fel (csak akkor ugye még búzatábla volt a stúdió körül). Még régebben, a Varsói Szerződés idejében pedig katonai bázis volt itt - a filmpark hangárjai és konténerei még ma is egy rakétaállomás benyomását keltik.

A két órás filmtúra kezdetén számos hasznos információt kapunk a két lelkes, fiatal idegenvezetőtől (filmparkbeli nevükön: animátoroktól). Nem, a bejárat nem szarvasbogár csápot ábrázol (a helyes válasz: szemgolyó, a mögöttes szimbolikus jelentéstartalom még kérdőjeles), és nem, nem Korda Gyuriról nevezték el a központot. Ennek bizonyítására a látogatóközpont első termében a London Films brit filmstúdió magyar származású alapítójának, Korda Sándornak a tiszteletére rendeztek be emlékmúzeumot. Az animátorok szerint az a hír járja, hogy „Korda úgy lett milliomos, hogy az elején nem volt az, de mégis úgy csinált, mintha az lenne". Drága hotelekben lakott, estélyeket rendezett, és várta, hogy valaki majd csak ad neki pénzt az első filmjére. Kapott is, be is robbant, tanulnunk kellene tőle.

A következő etap egy gyorstalpaló kurzus volt a filmgyártás őseiről, mindenféle látni- és fogdosnivalóval, a diorámától a vágtató lovas mozgóképen keresztül a camera obscuráig. Ezután néhány híres optikai csalódás bemutatása következett, ezeket akár a Csodák Palotájának kiállításáról vagy gyermekkorunk bestselleréből, a Gratzer-féle Sicc könyvből is kölcsönözhették volna. Megismerhettük a filmkészítésénél használt fortélyokat és trükkös eszközöket, beállításokat is. Jelen esetben a szülők fényképezőgépe helyettesítette a filmes kamerákat - a „függőleges" falon (értsd: a megdöntött díszleten) mászkáló pókember-csemetékről annyi fénykép készült, hogy abból már egész csinos kis mozgóképet is össze lehetne hozni.

Széles mosoly ült a kicsik arcán akkor is, amikor a nem működő green-screen előtt álló motoron pózoltak, hajukat fújta a ventilátor-szélgép. Bár a gyerekeket leginkább a 12-es karikás korosztály alá tudnám besorolni, akkor sem lepődtek meg különösebben, amikor a következő állomáson egy műfallosz szórt lángcsóvákat a Taxidermia maszk technikáit bemutató werkfilmben. A szemben lévő oldalon már arról volt szó, hány kéz szorgos munkája festette aranyosra a kis Vukot.

Másfél óra után hagytuk el a kiállítótermet, hogy végre eltúrázhassunk a filmpark másik végébe, a beígért szabadtéri díszletekhez. Idő közben bekukucskáltunk pár stúdióba, a legnagyobba állítólag hosszában beférne egy ötemeletes ház is. A hatalmas terület olyan, mint egy kisváros, kis céhekkel, asztalosokkal, kovácsokkal, szövetfestőkkel, akik szakadatlanul építik/alakítják/bontják a díszleteket. Guillermo del Toro itt forgatta a Hellboy2-t, az ideiglenes díszletnek tervezett New York-i utcarészletet a leleményes magyarok inkàbb nem bontottàk le, hiszen az drágábban jött volna ki, mint a folyamatos karbantartás. Különböző kreatív módon használják fel a zsebkendőnyi Brooklynt: Vastag Tomi forgatott itt klipet (a díszlet ablakàn keresztül làthatjuk, ahogy a hàtsó àllvànyokon megcsillannak a napsugarak), céges bulikat szerveznek ide (az animàtorok meg sem merték mondani az àtlagos díjszabàst), és persze a làtogatóközpont vendégei làthatjàk azt is, hogy a Hellboy2 gonosz szörnye a hősi halál idején valójàban csak zöld hungarocelt trutyizott a hàz falàra.

A New York-i utca elvaràzsoló hangulata utàn nagyon kívàncsiak lettünk volna a honlapon beígért közèpkori vàrosrèszletre is, àm itt èppen a Borgiàk című sorozatot kèszítették, a terület jogvèdelmi szabàlyok miatt szigorúan titkos. Ez így is marad - làtogathatatlanul - a forgatàs vègèig, azaz még négy évig. A kamera forog Etyeken, ennek azért örülni illik.

 http://www.kordafilmpark.hu/

Korda Filmpark Látogatóközpont

Nyitva tartás
Szerdától vasárnapig: 10:00-18:00
Hétfő-kedd: szünnap