Etelka, Aletta

Főszerepben a fuvola

2011.07.14. 20:50

Programkereső

Szerdán tanárként és művészként is közelebbről megismerhettük Jacques Zoont, a 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál fuvola kurzusvezetőjét .

A holland fuvolaművész több világhírű zenekar első fuvolistája volt, többek között a Royal Concertgebouw Orchestránál, az Európai Kamarazenekarnál, valamint a Boston Symphony Orchestránál játszott. Jelenleg a Genfi Konzervatórium és a madridi Escuela Superior de Música Reina Sofia tanára, továbbá a Claudio Abbado vezette Zürichi Fesztiválzenekar és a Mozart Orchestra első fuvolása. Ezek alapján talán érthető a tömeges aktív jelentkezés...

27. Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011
27. Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011

Jacques Zoon „műhelyében" - egyedüliként - kedden került sor kurzusindító meghallgatásra. Először mindenki játszott valamit, majd pedig a professzor összeírta a sorrendet, hogy kiket mikor hallgat meg a hét folyamán. Mindenki két-három alkalommal játszhat a művésznek az egyelőre csak péntekig megírt beosztás alapján. „Nagyszerű művész, akinek jó meglátásai vannak, s így nem csak fuvolisták látogatják az órákat" -  nyilatkozta Kerner Mária (képünkön), aki idén volt a Zeneakadémia első évfolyamos fuvola szakos hallgatója.  Az ifjú fuvolista kiemelte továbbá az energiát, ami Jacques Zoonban buzog, s amit a növendéknek is megpróbál átadni vagy kihozni belőle. S a humor sem áll távol a professzortól, ha arról van szó, hogy egy kicsit oldja a tanítványt, vagy érzékletesen rávilágítson arra, hogyan lehetne javítani a produkción.

27. Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011
27. Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011

A nagyközönség Zoon humoros gesztusai mellett előadóművészi kvalitásait ismerhette meg az esti koncerten, amelynek ő volt a főszereplője. A sárvári Nádasdy-vár egyik impozáns termében tartott hangversenyen elsősorban holland darabokat játszott a művész egyedi fejlesztésű fafuvoláján: Jaap Geraedts, Willem Pijper és Rudolph Escher művei mellett az amerikai Aaron Copland Duója hangzott el. A hangverseny elején Zoon kamarapartnere, a szintén kurzusvezető Eckhardt Gábor ihletett előadásában hallhattunk négy Debussy-prelűdöt, majd Geraedts Szonatinája következett. Escher és Pijper Szonátáinál Borbély László működött közre zongorán, a zeneileg és technikailag is igen nagy felkészültséget igénylő daraboknál úgy tűnt, mintha a fiatal pianista már régóta együtt játszana a holland művésszel, pedig a hétfői nyitókoncert után találkoztak először. A  közel kétórás hangverseny felejthetetlen élmény maradt mindenki számára, és egyáltalán nem az elviselhetetlen hőség és levegőtlenség miatt.

27. Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011
27. Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011