Zelma, Rajmund

Kék abrosz után képzőművészet

2011.07.26. 12:00

Programkereső

Reggeli egy helyi családnál, majd barangolás Kapolcs zsúfolt, zegzugos utcáiban, mely során a fesztivál legérdekesebb kiállításai és legkedvesebb képzőművészeti alkotásai sem maradtak felfedezetlenül. A Völgy harmadik napján mérlegen a gasztro- és a vizuális kultúra.
Kék abroszos reggeli
Kék abroszos reggeli

Lángos, székely kürtöskalács, házi rétesek, kemencében sült langalló, hurkapálcára szúrt pityóka tekertyű és még hosszú a sora azoknak a gasztronómiai ínyencségeknek, melyeknek könnyen rabul eshetünk, ha a Völgybe látogatunk. De mégis, ha valami igazán eredeti vágyunk, a legizgalmasabb vállalkozásnak a Kék abrosz néven futó projekt ígérkezik: a helyiek közül a vállalkozó szellemű háziasszonyok megnyitották a portájukat, és saját főztjüket kínálják a fesztiválozóknak, mindezt jutányos áron és helyi történetekkel fűszerezve. Jómagam egy bundás kenyér és egy reggeli kávé erejéig tértem be egy ilyen helyre és igazán szíves fogadtatásban volt részem: míg készült a reggelim, a ház ura, János bácsi mesélt nekem a családjáról és Völgyről, ízesen és szókimondóan.

Etnomobil 2.0.
Etnomobil 2.0.

Ezt követően teli hassal és új élményekkel gazdagodva barangoltam Kapolcs zegzugos, kanyargós utcáiban, ahol szinte minden házforduló rejtegetett számomra valamilyen szívmelengető tárlatot, mesteremberek remekmunkáit. Elsőként a nemrég útnak indult Etnomobil 2.0. Lakókocsis kiállítás szúrt szemet, melyet ideiglenesen a Kastély Nyomdaudvara fogadott be. A huszonöt magyar múzeum válogatásából kikerült használati tárgyak a közlekedés és a mobilitás hétköznapjait hivatottak bemutatni: stoppostérkép, átalakított vízipipa, Rubik-kocka és kalauztáska meglepő és szövevényes történeteit meséli el. Az udvarból továbbállva jószerivel találtam malomkiállításokat (a Molnárház Kerékkötők című programja keretében öt nap leforgása alatt szétszedik, összerakják és kitakarítják a Falumalom szerkezetét), kiállított természetfotókat, ipar- és képzőművészeti munkákat. Következzenek hát ezek közül a kedvencek:

Debreczeny Zoltán: Borbarátság
Debreczeny Zoltán: Borbarátság
Bobály Kati nemezkiállításából
Bobály Kati nemezkiállításából
Hatvany Csaba: Fondorlatok
Hatvany Csaba: Fondorlatok
Manóműhely
Manóműhely
Somogyi Kati babái
Somogyi Kati babái