Luca, Ottilia

Félúton a Völgyben

2011.07.27. 13:41

Programkereső

Július 26-án, kedden érkeztem a Művészetek Völgyébe, éppen a fesztiválfelező ötödik napra. Azon nyomban belevetettem magam a sűrűjébe, s így egy nap alapján előzetes feltételezésem beigazolódni látszik: az idei Völgy több is, kevesebb is, mint az eddigiek.

A fesztiválra tartván szívszorító élményben volt részem, ugyanis Ajkáról bicikliztem Kapolcsra (ajánlom mindenkinek, a táj lenyűgöző és az utazás sportértéke sem elhanyagolható). A Völgyhöz közelítve először Öcsön, majd Taliándörögdön haladtam át. Vártam a szokásos fesztiválforgatagot, persze Öcsön hiába, itt idén nincsenek programok, de Taliándörögdön sem volt túl nagy élet, mindkét falu szinte teljesen kihalt volt. Kapolcsra érkezve már ismerős hangulattal találkoztam, bár a korábbi évekhez képest itt is kisebb a felhajtás.

A programok közt szemezgetve úgy döntöttem, hogy ezen a napon legjobban teszem, hogyha Kapolcson maradok, hiszen a Völgy egyik házigazdája, Palya Bea nagyon impozáns fellépőgárdát szervezett az ötödik napra - tehát nemcsak, hogy Kapolcsról, még a Palya-Udvarról sem volt érdemes kimozdulni.

Az udvarban kedden szólókoncertek voltak, melyeknek sorát Lamm Dávid gitáros-énekes nyitotta. Az az ifjú tehetség könnyedén kalandozik a stílusok közt, akár saját szerzeményről, akár feldolgozásról van szó, mindent kicsit jazzes ízzel ad elő. Nem volt lehengerlő, de kellemes szórakozást nyújtott. Őt követte a Művészetek Hölgye, Palya Bea Egyszálének című műsorával. Hangján hallatszott, hogy nem teljesen egészséges, ennek ellenére ragyogó személyiségével, igazi palyabejás énekléssel mosolyt csalt a közönség arcára és lelkébe. A szólókoncertek sorát Snétberger Ferenc zárta. Azt hiszem, nem nagyon kell őt bemutatnom , nehéz lesz nála nagyobb zenei élményt találni a Völgyben.

És hogy mitől több a Völgy idén, mint eddig? A szokásos fesztiválzenekarok elmaradásával letisztult a fesztivál, így valóban művészet van mindennek a középpontjában. Ez az igazi Művészetek Völgye!