Gertrúd, Patrik

Kaláka konzervnyitóval – Völgyzárónap

2011.08.01. 13:03

Programkereső

Vasárnap bezárta kapuit az idei Művészetek Völgye fesztivál, az utolsó napon főleg a Kaláka versudvarban és Palya-udvarban várták színes programokkal a még kitartó völgylakókat.

Esti mesét már hallottam sokat, most viszont egy reggeli mesét is akartam hallgatni, ezért délelőtt a Palya-udvarban kezdtem Bátky András meseíró előadásán, majd egy sokkal inkább felnőtt mesedélután következett, ahol Palya Bea Pintér Bélával beszélgetett. Érdekes volt megtudni, hogy a hazai alternatív színház talán jelenleg legnagyobb alakja milyen élményekből merít, hogyan dolgozik. Szó esett készülő új darabjáról, mely a Kaisers TV Ungarn címet viseli, ennek október 6-án lesz a bemutatója. A darabról elmondottak alapján kíváncsian várom az előadást.

Felnőtt program után ismét gyerekprogram jött, a Kaláka zenekar és Lackfi János közös koncertjére mentem el, ahol a költő Vörös Istvánnal együtt készített Apám kakasa című kötetét mutatták be. A kötet parafrázisokból áll (ez már a kötetnek címet adó versből is kiderül), ezért a koncert úgy épült fel, hogy a zenekar eljátszotta az eredeti vers megzenésített változatát, melyre válaszul a Lackfi felolvasta az általa írt parafrázist, úgyhogy egy nagyon hangulatos könyvbemutatón vehettem részt.  A Kaláka egyébként igencsak kitett magáért az utolsó napon, ez után a koncert után még két koncertet adtak, az egyik a közönségből összeállított alkalmi színtársulattal előadott Tengerecki Pál című színdarab, a másik pedig kívánságokból összeállított völgyzáró koncert volt.

Számomra Völgy a Konzervnyitó Akciócsoport koncertjével zárult. A fiatal zenészekből álló társulat havonta egy-egy témára állít össze egy koncertet, most Hungarikum címmel. A koncert közben a zenekar ütőhangszerese Dés András beszélgetett Sebő Ferenccel  hungarikumokról, magyar zenékről és hagyományokról.

Ezen az utolsó napon mindenki fáradtnak tűnt már, de a lelkesedés továbbra sem veszett el, így végül szép élményekkel telve, s már most várva a jövő évi Művészetek Völgyét vágtam neki a hazaútnak a Balaton-felvidék dimbes-dombos tájain át.