József, Bánk

A világ nagy karmesterei - Rafael Frühbeck de Burgos

2011.08.02. 16:22

Programkereső

Februárban már megosztottam a blogom olvasóival: a Filharmóniai Társaság elnök-karnagyi kinevezése segíthet abban, hogy végre valóra válthatom régi álmomat, s a világ nagy karmestereit bemutathatom a hazai közönségnek.

A jövő évad előkészítése megtörtént, így a következő szezonban öt nagynevű dirigens áll a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén - ami egyben azt is eredményezi, hogy nemcsak közönségünkkel, de zenekarunkkal is megismerkednek, s ezzel kezdetét vehetik a meghívások, s a szakmai körforgás. Mielőtt megérkeznek a vendégkarmestereket, hétről hétre ismerkedjünk meg szakmai életükkel.
Elsőként Christoph von Dohnanyit látjuk vendégül, október 28-án és 29-én vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát. Brahms Német Requiemjét és Ligeti Kettősversenyét adják elő. Juraj Valcuha november 13-án és 14-én áll a zenekar élén. Szőllősy Trasfigurazioni, Rachmaninov Rapszódia egy Paganini témára című darabját és két Richard Strauss-művet dirigál. A sorozat következő állomásán december 16-án és 17-én Rafael Frühbeck de Burgos Csajkovszkij, Debussy és Ravel műveit vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának élén.

Rafael Frühbeck de Burgos
Rafael Frühbeck de Burgos

Rafael Frühbeck de Burgos 1933-ban született a spanyolországi Burgosban. Zongora-, zeneelmélet- és zeneszerzés tanulmányait Bilbao és Madrid konzervatóriumaiban folytatta, majd karmester szakon képezte magát tovább a müncheni Hochschule für Musikon, ahol summa cum laude diplomázott és a Richard Strauss Díjat is megkapta. 2004 és 2011 között a Drezdai Filharmonikusok vezető karmestere és művészeti igazgatója, a 2012/13-mas évadot a Dán Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként kezdi. Frühbeck a nemzetközi koncertszínpadok egyik legkeresettebb dirigense, olyan együttesekkel dolgozik együtt, mint a Londoni Filharmonikusok, a Madridi Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Svéd Rádiózenekar, a Bécsi Szimfonikusok és a Drezdai Filharmonikusok. Európa mellett Észak-Amerikába is rendszeresen hívják: Philadelphia, Boston, Los Angeles, Pittsburgh, St. Louis, Houston, Montreal, Cincinnati filharmonikus zenekarait éppúgy dirigálja, mint a világhírű New York-i Filharmonikusokat.

2011-ben a Musical America az Év Karmesterének választotta. Frühbeck emellett számtalan nemzetközi díj és elismerés tulajdonosa, a Navarrai Egyetem tiszteletbeli doktorává avatta, a San Fernando-i Királyi Művészeti Akadémia pedig 1975 óta tagjai között jegyzi. Diszkográfiájában többek között Mozart Requiem-je, Orff Carmina Buranája, Bizet Carmenje, valamint Manuel de Falla összes művének feldolgozása szerepel.

Rafael Frühbeck de Burgos 2011. december 16-án és 17-én vezényel a Magyar Állami Operaházban. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ezen a két estén Csajkovszkij, Debussy és Ravel művekkel várja a közönséget. Hegedűn közreműködik Baráti Kristóf.

A sorozat 2012-ben Christoph Eschenbach Budapesti szereplésével folytatódik. A neves karmester január 8-án Brahms B-dúr zongoraversenyét vezényli, amelynek szólistája Tzimon Barto. Estjének másik műsorszáma a Brahms-Schönberg Zongoranégyes. Eschenbach február 25-én látogat vissza a Magyar Állami Operaházba, amikor Mozart Varázsfuvola-nyitányát és C-dúr szimfóniáját, valamint Csajkovszkij V. szimfóniáját dirigálja.

Március 25-én és 26-án Christopher Hogwood szereplése zárja az évad vendégkarmesteri bemutatkozásainak sorát, amikor is Mendelssohn művei csendülnek fel.