Konrád, Tivadar

WHAT THE F***?!

2011.08.02. 17:06

Programkereső

Végre fellibben a peplosz! Néhány gondolat a készülő előadásról...

A görög mitológia az európai kultúra egyik alapköve, történetei, toposzai, szereplői, szállóigéi a mindennapjainkba is beépültek. Ha cselt vetünk, eszünkbe jut a trójai faló, ha nagyra vágyunk, nagyot is zuhanunk, mint Ikarosz, ha pszichiáterhez megyünk, nem ússzuk meg Oidipusz emlegetése nélkül. A görög mitológia nem csak megkerülhetetlen, de lebilincselően izgalmas is. Irodalom órán nem könnyű megszeretni - furcsa hangzású nevek és helyszínek, archaizáló versforma, bonyolult történet, ráadásul kötelező. Egy normális kamasz reakciója általában nem is más, mint a méla undor.

A görögök történetei gyakran mesék (sőt, ismert népmeséink ősei) - miért ne mesélhetnénk őket a gyerekeknek? A jó történetek a felnőttre és a gyerekre is hatnak - miért volna más a helyzet a görögökkel?

Homérosz Odüsszeiája egy utazás története, teli csodás lényekkel, izgalmas kalandokkal. Előadásunk az utazás mögé is néz: megismerhetjük az embereket irányító istenek motivációit, betekintést nyerhetünk egy olyan világba, melyről eddig keveset tudhattunk.

Érdekes műfaji kísérlet; a tinifilmek találkozása az antikvitással, a musical szembeállítása a hexameterrel.

Kortárs bábos előadás a XXI. század fiataljainak.

 

(részlet az előadás ismertetőjéből)

 

bejegyezte: Tengely Gábor (ezentúl tg monogrammal)