György

éjjeli gondolatömlés

2011.08.03. 17:21

Programkereső

... avagy a rendező megint nem bír aludni és szentimentálisan szaval a blogon :)

OMG!!!

(megint nem alszom, kattognak a kerekeim, pörög az agyam...)

ide jártam négy évig, és most visszajövök. furcsa érzés.

a diplomaosztótól hosszú volt az út, mely most visszakanyarodott ide, a színház. És filmművészeti egyetemre. azóta elkezdtem előadásokat rendezni például. sokáig mondtam mindenkinek, hogy tulajdonképpen hobbirendező vagyok, hiszen színész (sőt, büszkén mondom: BÁBSZÍNÉSZ!) a végzettségem. de állati érdekes volt a másik oldalon állni; izgalmas, új varázslat. 2006-ban mutattuk be első önálló rendezésemet a zalaegerszegi griff bábszínházban, a címe "én, antigoné" volt. (ez is érdekes: a görögökkel kezdtem, és most ismét görögökkel foglalkozunk...) persze elsőre szinte mindent rosszul csináltam. aztán teltek az évek. tanultam az elkövetett hibákból, próbáltam mindig a legjobb tudásom szerint dolgozni. jött siker és bukás egyaránt. észrevétlenül lett ez a szakma a hivatásom. fontos szegmense az életemnek, immár a győri vaskakas bábszínház főrendezőjeként is gyakorlom. (milyen fura ez, mintha lenne olyasmi, hogy alrendező...)

és most visszatértem az alma materbe, hajdani osztályfőnökeim jelenlegi negyedéves osztályának készítek vizsgaelőadást. iskolapad ez valahogy megint, ugyanakkor ajándék a sorstól. csillogó szemű, romlatlan, épp kibomló tehetségekkel találkozni, megosztani velük azt, amit én tanultam eddig a pár éves előnyömmel... és tanulni tőlük hitet, figyelmet, lehetetlent-nem-ismerést...

kísérlet ez most. a szakmánk felé és magam felé. egy életszakaszom lezárásaként vállalt próbatétel és egy új periódus kezdete. de hiszem, hogy jót csinálunk. sok kincset látok a „gyerekekben": a kezükben, a torkukban, az agyukban és (talán ez a legfontosabb) a szívükben. és ez így már félig nyert csata, hiszen rajtuk nem fog múlni.

megyünk előre, dolgozunk ezerrel, az éjt is nappallá tesszük (de tényleg!).

bejegyezte: tg

utóirat: kissé szentimentálsra sikerült az első megszólalás, nézzétek el nekem, éjjel fél három előtt pár perccel...

utóirat2: most már másnap van, este elállítódtak az internetbeállítások, de hála a fidelio óvó kezének, most végre fel tudom tölteni!