Sándor, Ede

A dramaturg meg a múzsák

2011.08.08. 14:36

Programkereső

A szövegkönyv-alkotó első bejegyzése

Általában hullámzó a kapcsolatunk. A múzsákkal, mármint. Ez elég gáz, mivel az a munkám, hogy színdarabokat írok, tehát egész nap és minden nap szükségem van rájuk. Ehhez képest megesik, hogy hetekig hallgatnak, szót se szólnak, pislognak, mint hal a szatyorban. Ilyenkor tévésorozatokat és képregényfilmeket nézek. Már ha van rá időm. Hát most nincs.
Most egész nap és minden nap az Olympos High School tanári karát erősítem, ami egyrészt megtiszteltetés, másrészt kihívás, harmadrész iszonyatosan ijesztő. És ha valahol, hát itt most igazán kellenének a múzsák.
Tengellyel általában úgy dolgozunk, hogy előre tudunk mindent. Az olvasópróbán van szövegkönyv, van koncepció, van ötlet a tapsrendre. (Tengely az ország legjobb tapsrend-rendezője, ha nem tudnátok). Egyszer nem volt így, a győri Kádár Kata Revü esetében. Az mondjuk szerencsére jól sült el, ezért nem vagyok most annyira ideges. Mert most sem tudunk előre semmit.
Menet közben alakul tehát minden. Szöveg, zene, sorrend. Értelmezés. Stílus. Egyszerre kurzus ez, tanulás (nekünk is, meg a gyerekeknek is) és próbafolyamat. Variációk egy hősre, variációk egy mitológiára. Kísérlet, hogyan haverkodhatna össze egy mai középiskolás egy antik istennel. Mert - ugyebár - az isten is csak ember.
Az előadás egyik síkja az Odüsszeia - ebben otthon érzem magam, nem áll tőlem távol hexameterben kérni a boltban a sajtot. A másik sík az istenek középiskolája, az Olympos High School. Stílusról, szövegvilágról fogok még írni, most gyorsan csak annyit: régen voltam gimnazista. Régen volt, hogy tudtam, hogy beszélnek, hogy viselkednek. De itt jön az én legnagyobb szerencsém:mégsem hagytak el engem a múzsák. Heten vannak, név szerint: Anna, Viki, Tibi, Kari, Sanyi, Tomi, Dani. Tudják, milyen egy isten, ha középiskolás. Tudnak hexametert mondani. Énekelnek, rohangálnak, léteznek. Iszonyatosan inspirálnak. És nagyon-nagyon szeretnék megfelelni nekik.

Bejegyezte: Gimesi Dóri (ezentúl GD)