Csilla, Noémi

A Guruló Emlékmű beért a Szigetre

2011.08.11. 17:49

Programkereső

A Guruló Emlékmű egy félig piros, félig fehér Csepel Royal Fixi, ami a romagyilkosságok emlékére és a békés együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet, hatásosan.

Nagygyörgy Zoltán a tavalyi ARC óriásplakát-kiállításon a „Hol élsz te?" pályázati kérdést hallva nem kertelt: egy olyan plakáttal nyert, amin egy gyerekrajzot láthatunk Tatárszentgyörgy nevével és a felirattal: „ez az a ház ahol éltem". 2009 februárjában meggyilkoltak egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát roma származásuk miatt - erre az eseményre emlékeztet a plakát. Zoltán szerette volna felajánlani az ARC első helyével járó díját az érintett családoknak és mivel nem pénzösszeget, hanem egy Csepel biciklit kapott, először az árverezés, majd a kerékpár egyediesítésének ötlete merült fel benne.

Végül az ARC, a Magyar Vöröskereszt és a Csepel együttműködésében jött létre a Guruló Emlékmű, Horváth Ádám Márk nyertes pályamunkája alapján. Ő egy olyan biciklit képzelt el, ami félig fehér, félig a fröccsenő vér látványára emlékeztetően piros - ez a kerékpár került egy emelvényre, ami július közepe óta járja az országot: az adománygyűjtésre is lehetőséget biztosító kommunikációs projekt a Gödör Klubból először a Művészetek Völgyébe, onnan pedig a Bánkitó Fesztiválra került. Most a Szigeten pattanhat rá bárki és tekerhet, amíg bírja. Később a Vidor Fesztiválon lesz kiállítva, majd ismét a Gödör következik és végül a Millenáris EU Pont.

A Szigeten az European Meeting Point helyszínen többen állták körül a biciklit, ami már 420 letekert kilométer körül jár. Molnár András, a Magyar Vöröskereszt önkéntes szervezője most az emlékmű mellett dolgozik: „Alapvetően bringások szoktak megállni. Figyelemfelhívó a bicikli, bevonzza az embereket beszélgetni. Van, aki csak poénból ül fel és arra kíváncsi, hogy meddig bír tekerni. Vannak olyanok is, akiket alig lehet lerobbantani róla." András több komolyabb beszélgetésen is túl van és olyannal is találkozott, aki először elhatárolódott a dologtól, majd mégis tekert.

2011. augusztus 1-15.
Hajógyári-sziget, European Meeting Point
Sziget Fesztivál 2011

Az emlékmű megvalósítói: Nagygyörgy Zoltán (kezdeményező), Horváth Ádám Márk (a bringa egyediesítő pályázat győztese), ARC, Csepel

Bővebben a Guruló Emléműről: http://www.facebook.com/guruloemlekmu