József, Bánk

Bélaműhely

2011.08.11. 13:58

Programkereső

Az experimentális zene kedvelőinek kötelező helyszíne az Octopuson: még csütörtök és péntek délután lehet együtt zenélni.

A Bélaműhely pontosan olyan, amilyennek látszik. Vagy olyan, amilyennek a neve és rövid leírása után el lehet képzelni: a 2007 óta működő könnyűzenekar nem csupán experimentális zenét játszik, már a hangszerei is azok. A Medence Csoport és Terebessy Tóbiás által kitalált és gyártott hangszerek és hangkeltő eszközök különböző zenei és színházi projekteken keresztül szólalnak meg a saját koncertek és karmesterjátékok mellett. Ipari hulladékból, uszadékfákból vagy éppen kődarabokból lesz egy kategóriába nehezen sorolható, ám annál népszerűbb zene.

Koncertjeiken gyimesi, cigány, vajdasági és zsidó daloktól kezdve Arany János és Parti Nagy Lajos művein keresztül sok minden megtalálható. Készítettek filmzenét, szerveztek chill in programokat, illetve "nyilvános hangszercsépeléseket". A Bélaműhely az Octopus Fórumon a bár mögötti részen található: mindig akadnak táncos kedvű fiatalok, akik befogadják az éppen létrejövő zenét. Be is lehet állni és verni a tamtamot - vagy megszólaltatni a hangburgereket, bikeofonokat, gettósüniket, csőszaxikat és vízborzolótálakat. Krolikowski Dávid, a zenekar egy tagja még annyit fűzött hozzá mindehhez, hogy „világ békét!". Legyen úgy.