Hella

Magyar zenei utazás albertaiakkal

2011.09.27. 16:25

Programkereső

A klasszikus zenei képzést több campusán nyújtó kanadai University of Alberta tanárai magyar zenei almanachot formáltak koncertté. Ardelle Ries karnagy és férje hangversenyének célja az egyetemi kórus 2012-es magyarországi útjának támogatása volt.

Ardelle Ries a University of Alberta Camrose-i campusa, az Augusta tanára, kórusának vezetője. Tavaly a kecskeméti Kodály Intézet vendégtanára volt, korábban többször is tanult Magyarországon, első alkalommal az egyik albertai magyar egyesület, az Edmontoni Magyar Kultúrkör által finanszírozott Kodály-ösztöndíjjal. Zenei pályáját és tanári filozófiáját mélyen meghatározza a Kodály-módszer, aminek ezen a koncerten is tanúbizonyságát adta. Férje, Roger Admiral kiváló zongorista, zongorakísérő és korrepetitor, a kamarazene tanára az Augustán. Szólistaként különösen a kortárs zenéhez vonzódik.

Ardelle Ries, az Augustana karnagya
Ardelle Ries, az Augustana karnagya

A norvég bevándorlók alapította lutheránus líceum helyén létrejött egyetemi campus kápolnájába szeptember 17-ére meghirdetett koncert kimondott célja az volt, hogy az egyetem kórusának 2012. májusi magyarországi útjára adományokat gyűjtsön. A több hetes turné során, amelyre a 41 résztvevő hallgatót már kiválasztották, négy magyar kórussal és több magyar zenekarral fognak közösen szerepelni, az utazás csúcspontja egy Mátyás-templomi koncert lesz.

A koncert címének megfelelően a műsor magyar zenei utazást valósított meg, Esterházy Páltól Farkas Ferencig. A zenész-tanár házaspár azonban nem érte be azzal, hogy szemelvényeket adnak elő négy évszázad magyarországi zenei életének dokumentumaiból, hanem kommentárokkal, magyarázatokkal, személyes úti élményekkel és fényképekkel illusztrálták is az elhangzottakat - a közönség döntő részének biztosan újat mondtak ezekkel, a magyar zenéről aligha lehettek alapos ismereteik. Akár a történelmi háttérről, akár Kodály felfogásának sarokpontjairól, vagy a magyar népdalok néhány kulcsszavának megértéséről volt szó, Riesék az egyetemi helyszínhez méltó alapossággal és pontossággal avatták be a közönséget a magyar zenei kultúra részleteibe.

A koncert Esterházy Pál Harmonia Caelestis-éből vett kantátákkal indult, amelyekbe bekapcsolódott a Jim Cockell vezette Cifra vonósegyüttes is, amely az 1994 óta Edmontonban működő Cifra népzenei együttes kiegészített formációja. Haydn két kompozícióját is megszólaltatták: Ries főleg a híres dalban, a Landlustban remekelt. A magyar-osztrák határvidéken járva, amelyről egyébként Ries nagyanyja is származik, nem is következhetett más, mint Liszt. A Vándor éji dalának megzenésítése előtt a kórus egyik tagja, a tehetséges Elizabeth Clarke játszotta egyik etűdjét - nem csak hogy hibátlanul, hanem interpretációs szempontból is tökéletesen, bár talán kicsit a megilletődöttségtől visszafogottabban a kelleténél.

Az Alberta Egyetem Augustana kórusa
Az Alberta Egyetem Augustana kórusa

Ezen a ponton a Cifra együttes népzenei blokkjainak első darabja következett - biztos ízléssel került erre a helyre a műsorban az első autentikus népzenei műsorrész. Cockell és Moni Mathew duójában - részben saját gyűjtésű ­- ghymesi dallamok csendültek fel. A későbbiekben hallottunk a Cifrától oláhost, amelyet a prímás tekerőlanton adott elő nagy sikerrel, és kalotaszegit, amelyben talán a leginkább tudták elfeledtetni az előadók és az adatközlők közötti időbeli és térbeli távolságot.

A koncert csúcspontján Riesék Kodály, Bartók és Farkas Ferenc-műveket mutattak be. Nagy elismeréssel kell szólni ennek kapcsán Ries prozódiájáról - hiszen három nyelven (latin, német, magyar) énekelt, melyek közül egyik sem volt az anyanyelve. És mindezt szinte kizárólag kívülről előadva. A koncertet közös népdaléneklés zárta, ugyancsak magyarul, a Bartók által feldolgozott Erdő, erdő... hangzott fel.

A közel kétórás műsor színvonala, felépítettsége kiváló volt. Ha a kanadai magyarok a magyar zenekultúra keresztmetszetét akarnák bemutatni újvvilág-beli honfitársaiknak, ennél aligha találhatnak alkalmasabb műsort.