Alfréd

Írók boltja – vitrinbe zárt hangulat

2011.11.14. 16:36

Programkereső

Kuckós könyvesbolt, teázó, irodalmi estek, felolvasások színhelye. Ahol az író és az olvasó találkozhat. Huszadik esztendeje kitartóan gondozzák a magyar irodalom örökifjú veteránjait, a remegő tollú első kötetesektől kezdve a nagynevű szerzőkig mindenkitől akad itt egy-egy könyv. A kortárs irodalom igazi fellegvára ez, hangulatos, barátságos hely, ahol akár a könyvesboltban is olvasgathatunk egy-egy tea mellett.

Október 5-én évfordulót ünnepeltek, húsz éve nyitott a könyvesbolt, amely rengeteg irodalmi estnek, felolvasásnak adott már helyet az évek során. Az Üveggolyó rend tagjai olvastak fel verset és prózát, többek közt Esterházy Péter, Keresztury Tibor, Nádasdy Ádám és még sokan mások. S hogy kik kapják meg az üveggolyórendet, és ennek mi a módja? A választ a bolt honlapján találjuk: „Az Írók Boltja "Üveggolyó rend"-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek - munkássága, irodalmi tevékenysége elismerése mellett a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolata kifejezéseként.”

Bevallom, csak véletlenül keveredtem a jeles napon az Andrássy út 45. száma alatt található bolt elé, ahol a kirakatban talált kanapé és a rajta békésen olvasgató néni képe annyira megragadott, hogy bementem. Az emeletről kellemes basszushang hallatszódott, és mikor érdeklődésemre az eladó hölgytől azt a választ kaptam, hogy Esterházy Péter olvass épp fel, nem volt kérdéses, hogy maradok. Tele volt a felső terem, így törökülésben helyeztem kényelembe magam a szőnyegen, melyen több neves írónk sorait is olvashatjuk. A barátságos színek, a kortárs könyvek mind-mind hozzájárultak a kellemes hangulathoz, ami a helyből áradt. Az esemény Ágens és barátai formáció koncertjével zárult.

Mint megtudtam, sajnos a kirakatban található kanapé nem állandó tartozéka a helynek, azonban még így is biztos, hogy visszalátogatok erre a kis szigetre, Budapest nyüzsgő csomópontjának közelében. Annál is inkább, mivel heti rendszerességgel tartanak felolvasásokat, könyvismertetéseket, előadásokat. További információkat itt találhattok.

 

Írta: Dudás Éva