Mátyás

Villódzó kollégium, avagy ilyen volt a Schönherz Matrix 2011.

2011.11.21. 22:32

Programkereső

A Műszaki Egyetem nehezen kimondható nevű kollégiuma, és az elmúlt másfél évtized egyik legsikeresebb filmtrilógiája. Gólyaként csak ennyi jutott eszembe szeptemberben, amikor megláttam az eseményértesítést a Facebookon. De úgy voltam vele miért is ne mennék el, úgysem volt semmi különös programom október 4-ére.

Hogy kezdeti tudatlanságomat kiküszöböljem, kicsit utánajártam, mi is ez valójában. Mire eljött a „nagy nap” már tudtam, hogy a Schönherz Matrix egy LEDshow, egy interaktív épületgépészeti látványosság, amely egy 2002-ben kezdett projekt eredményeként jöhetett létre, és 2009 óta, a ma már 39 éves múltra visszatekintő Schönherz Qpa fő látványossága.( A kupa maga, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) a kari napok keretében megrendezett eseménysorozata.) Ahogy a Matrix alapítói minden interjúban elmondják, az alapgondolat onnan jött, hogy egy megbeszélés után, hazatérőben látták, amint a lakók fel-le kapcsolgatták a villanyt és felvetődött bennük, hogy ebből egy összehangolt játékot is lehetne csinálni. A kezdeti manuális villanykapcsolgatást napjainkra már egy rendkívül bonyolult automatizált rendszer váltotta fel.

Ha a technikai hátteret nézzük, hihetetlen adatokra bukkanunk. A mátrix 208 pixele tizenhat oszlopból és tizenhárom sorból áll. Mindehhez többek között 44 km rézdrótot tartalmazó szalagkábelt, 850 kg faanyagot, 10816 db csatlakozót és 22464 db fénykibocsátó diódát használnak fel.

De térjünk most vissza október 4-ére. Amikor elindultam még mindig nem igazán tudtam mire számítsak. Eleve arról, hogy hova is menjek, teljesen ellentétes információkat kaptam. Volt aki azt mondta, hogy a Lágymányosi-híd pesti hídfőjénél, volt aki szerint a Bogdánfy utcai Sportpályánál látszódik szebben a mátrix. Végül a második helyszín mellett döntöttem, és egy picit sem bántam meg. Az első meglepetés akkor ért, amikor megláttam a több ezernyi, főleg egyetemistákból álló, a show kezdetére váró tömeget. A rutinosabbak már székekkel, plédekkel felszerelkezve érkeztek a fényjátékra. A kialakuló hihetetlen hangulat feledtette azt is, hogy a Mátrix jó 45 perccel később kezdődött. Ezután azonban nem volt megállás. A Schörenherz Qpa versenyző csapatai igazán kitettek magukért. Fél 1-ig színvonalasabbnál színvonalasabb animációkat láthatott a közönség. (Egy kis ízelítőt itt kaphattok.) Jó volt a zene, viccesek, ötletesek, lenyűgözőek a különböző kisfilmek. Látszott, hogy az alkotók tényleg beletették minden tudásukat és a szívüket is a produkciókba. (Így nem kell csodálkozni azon sem, hogy az amerikai abc televízió is számolt már be az eseményről.)

Észre sem vettem úgy elszállt a sportpályán töltött 3 óra. Ha ma megkérdeznék tőlem, hogy mi az a Schörenherz Matrix még mindig nem az lesz az első gondolatom, hogy egy Ledshow. Ugyanis szerintem ez ennél sokkal több. Valójában egy nagyszerű közösségi program, amely az örökös rivalizálást legyőzve összehozza minden évben az egyetemistákat.

Remélem jövőre találkozunk! Én biztos ott leszek.:)

 

Tóth Fanni Fruzsina