Zelma, Rajmund

Verdi ária blues feldolgozásban

2011.11.24. 17:05

Programkereső

Elkészült a Klasszikon együttes első videoklipje, melyben Verdi: Az álarcosbál című operájából Oscar áriája elevenedik meg blues feldolgozásban.

A Klasszikon együttes ez év márciusában kiadott első önálló CD-jét és a számos nagy sikerű koncertet követő rajongói visszajelzések arra késztették a tagokat, hogy elkészítsék első videoklipjüket is. A klip már címében is hordozza a szám átlényegülését. Az együttes videoklipjében ugyanis blues feldolgozásban hallható Oscar áriája Verdi: Az álarcosbál című operájából. A klip képi megjelenítését többek között a Klasszikon együttes elmúlt évadának nagysikerű koncertjeiről készült videofelvételek színesítik.

Klasszikon
Klasszikon

Az "Oscar Blues" a Klasszikon együttes sokszínű repertoárjának azon darabja, amely az alaplüktetés, a hangszerelés és az énektechnika tekintetében is szakít az operai hagyományokkal, így szemléletes példa arra, hogy egy klasszikus operaária is tökéletesen alkalmas az átdolgozásra, nagyfokú művészi szabadságot engedve a mű zenei újraértelmezésének.

Az eredeti műben Oscar Az álarcosbál kedves kis figurája, aki apródként a bálra meghívottak névsoráért felel. A Klasszikon videoklipjében Oscar több operából ismert alakot is meginvitál, és a rá jellemző pimasz módon kilesi őket a maguk civil valóságában - hiszen a hősök és hősnők közöttünk élnek, akik személyiségébe mindig belevegyül az őket megszemélyesítő művész lénye is.

A Klasszikon együttes énekesnője, Sebők Monika szakmai küldetésének tekinti, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertesse és megszerettesse az opera műfaját. Éppen ezért koncertjeik alkalmával minden egyes operaária előadása előtt röviden vázolja az adott operarészlet főbb cselekményét, szituációját, illetve az abban szereplő figurák karakterét, lehetővé téve ez által a hallgatóság számára a mű teljes átélését.

„Az Oscar Blues-zal három percbe sűrítve mutatjuk meg a műsorunkra jellemző megközelítést: a szereplő és a mai kor embere közti kommunikációt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy zenei megoldásainkkal és hangszerelésünkkel „átemeljük" a klasszikus melódiát korunk zenei világába, másrészt pedig azt, hogy a karakter mindenkori emberi tulajdonságaira irányítjuk a figyelmet. Úgy is mondhatnám, hogy képileg megjelenítjük a szlogenünket (Klasszikon „...ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak!"). Nagy élvezettel bújok Oscar bőrébe, mert Nagy László Adrián átiratában kiválóan kidomborítható az a fajta incselkedés, ami ezt az életteli operai alakot és áriáját jellemzi - összegezte a klip koncepcióját Sebők Monika, a Klasszikon együttes énekesnője.

Az együttes 2012 februárjában egy nagyszabású, különleges show elemekkel gazdagított élő koncertet ad, melynek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.