Mátyás

Karácsonyi koncert Illényi Katicával

2011.11.25. 17:59

Programkereső

Illényi Katica december 16-án énekel, hegedül, táncol, egy vadonatúj meglepetéssel is készül, és biztos, hogy önfeledt pillanatokat varázsol a Müpába.

A koncerten közreműködik testvére, Illényi Csaba, Bécsben diplomázott hegedűművész, a kíséretet pedig a Győri Filharmonikus Zenekar látja majd el Silló István vezetésével. A koncert műsorán a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei, filmzenék, tangók és világslágerek szerepelnek majd, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Csajkovszkij, Brahms és Falla művei mellett felcsendülnek Gershwin, Piazzola, Morricone, John Williams szerzeményei kizárólag a művésznő részére készült szimfonikus hangszerelésben.

Illényi Katica
Illényi Katica

Illényi Katica klasszikus zenész családba született. Édesanyja gyógypedagógus , de nagyon jól zongorázik. Édesapja, Illényi Ferenc - Katica első tanára - az Operaházban hegedül, és elhatározta, hogy mind a négy gyermekét muzsikusnak neveli. Katica és három testvére - Ferenc, Anikó és Csaba - számára már 3 és fél éves koruktól kezdve természetes volt a napi több órás gyakorlás. 14 éves korában fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem "Különleges tehetségek" osztályába. Tanára Kovács Dénes volt. Közben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizik. A Zeneművészeti Egyetem évei alatt már az Operaház és az Erkel Színház zenekarában játszott. 1991-ben kapta hegedűművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Friss diplomás hegedűművészként mégis szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy nemcsak hegedülni, hanem énekelni, táncolni is szeretne. Így hangképzésre járt és a hegedű mellett az ének lett a második hangszere. Mindemellett színészmesterséget, jazz és sztepptáncot tanult. A pályakezdés első éveiben - hegedűművésztől szokatlan módon - színdarabokban, énekes-táncos operett és musicalek főszerepeit játszotta, itthon és külföldön egyaránt, melyekben természetesen a hegedülés is fontos szerepet kapott. Eközben a klasszikus zene mellett az igényes "könnyebb" műfaj irányzataival is megismerkedett. A jazz, a szving és a világzenékben kutatta azokat a stílusbeli különlegességeket, amelyeket a komolyzenén keresztül még nem ismerhetett meg.

2002 óta évente ad saját szervezésű, nagyszabású koncerteket, mindig új repertoárral a komolyzene és a jazz műfajában. Koncertjein felcsendülnek a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei, valamint filmzenék, Csajkovszkij, Paganini, Dvorak, Gershwin, Morricone, Michel Legrand, John Williams zenéi mellett a magyar zeneszerzők Bartók, Kodály, Liszt, Weiner Leó művei is helyet kapnak. Elkötelezettje a magas színvonalú könnyűzenének, rendszeresen ad jazz koncerteket, melyekben énekel, hegedül, és táncol. Sokoldalú előadásaival bizonyítja, hogy van átjárhatóság a különböző zenei irányzatokban, hidat képez a kultúrák között. Pozitív személyisége, szakmai felkészültsége, munkássága lehetővé teszi, s egyben legfőbb célja is, hogy népszerűségén keresztül minél szélesebb társadalmi rétegekhez eljuthasson a komolyzene, a jazz és az igényes "könnyebb" műfaj is.

Illényi Katica - Karácsonyi koncert

2011. december 16. Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem