Gerzson

Amadinda–Presser zenevonat

2011.11.28. 08:21

Programkereső

Idén is felcsendülnek az ütőhangszerek és az LGT-dallamok a Müpában szilveszter éjszakáján.

A program ez alkalommal is alakulóban van - előfordulhat, hogy még a színpadon is változni fog. Egy azonban biztos: az idei évben először a hangszerek királynője, az orgona is felcsendül az esten a vendégnek, Fassang László orgonaművésznek köszönhetően.

A hangverseny egyik legfőbb vonzereje továbbá, hogy nagyrészt olyan produkciók hangzanak el, amelyek ritkán vagy korábban soha nem voltak hallhatók, köztük olyanok is, amelyek nagy valószínűséggel kizárólag egyszer, ezen a hangversenyen hangzanak csak el.

Amadinda Ütőegyüttes
Amadinda Ütőegyüttes

2007-től a Művészetek Palotájában (korábban a Zeneakadémia nagytermében) ezen az estén útjára indul a „zenevonat", bebarangolva a zenetörténet kimeríthetetlen tárházát. Reneszánsz madrigálok, Johann Sebastian Bach orgonazenéje, Maurice Ravel zseniális kompozíciói, afro-amerikai ritmusok és dallamok - és persze Presser dalai követik egymást.

Az első rész jellemzően a klasszikus zene jegyében telik, hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel, amely az est vendégeinek produkcióival egészül ki. A második rész azonban már jóval kötetlenebb, időtartama függ a közönség akaratától is; ez a rész a megismételhetetlen pillanatoké. Az újév első produkciója hagyományosan egy Strauss-polka, majd színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor. Az éjszakai vonatozás örökzöld Presser-dalokkal és az erre az alkalomra újrahangszerelt LGT-számokkal ér a végállomásra.

Ha az alábbi kérdésünkre a helyes választ 2011. december 7-én 12 óráig beküldi, partnerével részt vehet az Amadinda ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri estjén a Müpában.

Kérdésünk: A hagyományoknak megfelelően ki hangszereli az Amadinda együttes és Presser Gábor szilveszteri koncertjein elhangzó darabokat?