György

Jazz a náci Németországban

2011.12.05. 23:02

Programkereső

A Weimari Köztársaságtól a hitleri birodalom bukásáig terjedő korszak jazz muzsikáját ismerhetik meg az érdeklődők december 15-én a FSZEK Zenei Gyűjteményében Simon Géza Gábor előadásában.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye és a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány szeretettel meghívja a Jazzlemezek a könyvtárban sorozatának következő rendezvényére:

Jazz a náci Németországban

Simon Géza Gábor a FSZEK Zenei Gyűjteményében
Simon Géza Gábor a FSZEK Zenei Gyűjteményében

A weimari Németországtól a hitleri birodalom bukásáig terjedő korszak jazzéről napjainkban könyvek tucatjait olvashatjuk. A korabeli hangfelvételekből készült, hangrestaurált CD-k arzenálján hallgathatjuk a német jazzmuzsikát. Az Aczél Györgynek tulajdonított három „ t”, azaz a „tiltott”, „tűrt” és „támogatott” kategóriája már a náci Németországban is létezett, ha a felszínen nem is ennyire egyértelműen – legalábbis a kívülállók számára. A műsorban mindhárom kategóriából hallhatunk példákat – köztük számos magyar jazzmuzsikus közreműködésével készültet. Számunkra különösen érdekesek azok a nemzetközi zenészgárdát felvonultató nagyon sikeres német jazzbandek, amelyek vezetője és egy-vagy több zenekari tagja magyar volt.

Időpont: 2011. december 15. (csütörtök) 17.30 óra

Helyszín: FSZEK Zenei Gyűjtemény (Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.)

A belépés ingyenes.