Aladár, Álmos

Közeledik a bárzongorista verseny utolsó elődöntője

2012.02.20. 11:00

Programkereső

A február 26-án eldől, ki lesz az a hat zongorista, akik közül a New York Café egymillió forint értékű, öt est megtartására szóló szerződését elnyerő győztes kikerül.

Eredetileg hét zongorista mérte volna össze a tudását a március 31-i döntőben, de Gallyas Lakatos Róbert egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a negyedik fordulóban. Az utolsó elődöntőbe Banyák József, Berki Artúr, Darvas Tamás, Mida Oszkár, ifj. Ökrös Ottó, Pintér Péter és Szűcs Gyula jutottak tovább. Nyári Károly zsűrielnök döntése alapján első körben egy szabadon választott latin vagy swing számot kell előadniuk, második körben a korábbi fordulókra összeválogatott dalokból a közönség kérhet majd 2-2 számot minden versenyzőtől.

New York Café Bárzongorista verseny
New York Café Bárzongorista verseny

A hatfordulós New York Café Bárzongorista Versenybe összesen tizenhárman zongorista vágott bele még 2011. december 4-én. A rendezvény azzal a céllal indult el, hogy a New York Kávéházban ismét felpezsdítse azt a kulturális életet, amely egyébként már megnyitása óta jellemezte a patinás létesítményt. A verseny során a résztvevők a „korlátlan lehetőségek zongoráját" szólaltathatják meg: a V-Piano Grand testében ugyanis többcsatornás hangrendszer található, amely elmossa a határvonalat a digitális és akusztikus zongora világa között, így eddig nem ismert mennyiségben és minőségben választhatnak az előadók a zongorahangszínek közül. Saját tetszésünk szerint alakíthatják például a virtuális kalapács nemezének keménységét, kísérletezgethetnek egzotikus húrbeállításokkal és hangolásokkal. A megmérettetésen Szentpéteri Csilla, Nyári Károly és Rakonczai Viktor zsűrizik.

Bárzongorista verseny zsűri
Bárzongorista verseny zsűri

A február 26-i estre már minden jegy elkelt. A mindent eldöntő március 31-i gálaestre viszont még lehet asztalt foglalni a www.barzongorista.hu oldalon. A döntőre szóló jegyekhez - az eddigi megszokott helyszíni vásárlástól eltérően - pedig a www.jegymester.hu oldalon tudnak hozzájutni.