Beáta, Izolda, Lea

A vér és méz földje

2012.02.21. 10:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és vegyen részt Angelina Jolie filmjének hazai vetítésén!

Törökül a "bal" mézet, a "kán" pedig vért jelent. E szavak összevonásából született a Balkán szó, erre utal a címválasztás is: In the Land of Blood and Honey. A vér és méz földje a délszláv háború idején játszódik, amely kettészakította a Balkán-régiót az 1990-es években. A történet Danijelről (Goran Kostic) és Ajláról (Zana Marjanovic), a két bosnyák fiatalról szól, akik a brutális etnikai konfliktus két szembenálló oldaláról származnak. Danijel, a boszniai szerb rendőr és Ajla, a boszniai muszlim művész már együtt voltak a háború előtt, ám kapcsolatukat végérvényesen megváltoztatta az országszerte terjedő erőszak.

Jelenet A vér és méz földje című filmből
Jelenet A vér és méz földje című filmből

Hónapokkal később Danijel már apja, Nebojsa Vukojevich tábornok (Rade Serbedzija) alatt szolgál katonai tisztként a szerb hadseregben. A két szerelmes akkor találkozik újra, mikor Ajlát a Danijel parancsára cselekvő katonák elragadják abból a házból, melyben eddig nővérével, Lejlával (Vanessa Glodjo) és annak kisgyermekével lakott. Ahogy a háború rátelepszik a fiatalok életére, úgy változik meg a kapcsolatuk, motivációik, és egymáshoz való viszonyuk homályossá, állampolgári hűségük pedig bizonytalanná válik. A vér és méz földje azt a hihetetlen érzelmi, morális és fizikai kárt mutatja be érzékletesen, amelyet az értelmetlen háború okoz a benne részt venni kényszerülő emberek életében.

Az Angelina Jolie írta és rendezte film forgatása 2010. szeptember 27-től 2010. november 27-ig tartott, az utómunkálatokat 2011. november 20-án fejezték be az alkotók. A fim mindössze 10 millió dollárból készült, ami rendkívül alacsony költségvetésnek számít egy amerikai finanszírozású film esetében. Rade Serbedzija talán az egyik legtöbbet foglalkoztatott színész, aki a jugoszláv területekről származik (Goran Visnjic mellett), hiszen feltűnt már többek között Az Angyalban, a Blöffben, a Mission: Impossible II.-ben, az Űrcowboyokban, a Batman: Kezdődik!-ben, a Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. részében és az X-Men: Az elsőkben.

A vér és méz földje magyarországi premierje március 1-jén lesz, a filmet 16 éves kor felettieknek ajánlják.

Ha az alábbi kérdésre adott helyes válaszát 2012. március 1-jén 12 óráig beküldi, páros belépővel részt vehet A vér és méz földje című film vetítésén.

Kérdésünk: A filmet szinte teljes egészében Magyarországon forgatták. Budapest mellett mely város szolgált még a jelenetek felvételének helyszínéül?