Gertrúd, Patrik

Se hidegben, se melegben - Varnus Xavér a Felvidéken turnézik

2012.02.24. 10:00

Programkereső

A Bachtól Vangelisig nevet viselő hangversenysorozatot a Pozsonyi Főegyházmegye az elmúlt hetek fagyos időjárásra hivatkozva mondta le. A sorozat produkciós menedzsere a választások előszelének tartja a bejelentést, mindeközben új helyszíneket találtak az orgonaművész szlovákiai koncertsorozatának.

A koncertsorozat produkciós menedzsere, Héger Rudolf még kedden számolt be arról, hogy új helyszíneket kell keresni Varnus Xavér márciusi, felvidéki koncertsorozatának, mert a pozsonyi egyházmegye nem engedélyezte, hogy az orgonaművész a pozsonyi Szent Márton dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartsa meg az ott tervezett koncertet. Az egyházmegye szóvivője, Tibor Hajdú szerint az elmúlt hetek hideg időjárása és az annak következtében létrejött műszaki gondok állnak annak hátterében, hogy az orgonaművész nem koncertezhet az eredetileg tervezett helyszíneken, vagyis sem a pozsonyi, sem a komáromi, sem pedig az ipolysági templomokban.

Varnus Xavér
Varnus Xavér

Héger Rudolf viszont másképp látja a helyzetet. Szerinte Hajdú nem hozott fel valós indokokat, csak arra hivatkozott, hogy szerinte Xavér nem is olyan nagy művész, és a magánéletére tett megjegyzéseket. A produkciós menedzser szerint az érseki hivatal álláspontja azért is áll gyenge lábakon, mert Varnus Xavér már fellépett szlovákiai templomban. Megjegyezte: "Szerintem csak az állhat a háttérben, hogy közelednek a választások, és egyesek nem akarják, hogy itt magyar művész lépjen fel".

A szervezőknek időközben sikerült új helyszíneket biztosítaniuk az orgonaművész koncertjeire. Így az első koncert március 5-én Révkomáromban, a református püspök engedélyével a református templomban, a második március 6-án Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében, illetve március 7-én Ipolyságon, a városháza dísztermében valósulhat meg. Továbbá Varnus Xavér a tervekben szereplő három koncert után egy bónusz előadást is tart, méghozzá Rimaszombatban március 8-án az ottani református nagytemplomban.