Eleonóra

Véglegesült a bárzongorita-döntősök névsora

2012.03.02. 18:00

Programkereső

A elődöntő finalistái után Szűcs Gyula az internetes szavazatoknak köszönhetően jutott be a március 31-i szuperdöntőbe.

A február 26-i elődöntőt követően Banyák József, Berki Artúr, Darvas Tamás, Mida Oszkár és ifj. Ökrös Ottó jutott biztosan a döntőbe, Szűcs Gyula pedig az internetes szavazás során múlta fel versenytársát, Pintér Pétert. A megmérettetés során zenei étlapról választhattak a vendégek a New York Kávéházban. Az ötödik fordulójában 14 asztaltársaság rendelhetett arról a 60 dalt tartalmazó listáról, amely az eddigi elődöntők anyagaiból állt össze. Természetesen most is volt szabadon választott kategória, a résztvevők latin és swing produkciókkal készültek.

New York Café Bárzongorista Verseny
New York Café Bárzongorista Verseny

A döntőbe került hat versenyzőre több feladat is vár majd március 31-én, és nemcsak a zsűrinek, hanem a közönségnek is lesz lehetősége kinyilvánítani véleményét. A döntő két részből áll majd. Első körben hatan játszhatnak, de csak hárman maradnak. A második részben hármuk játéka kerül mérlegre. A második és harmadik helyezett külföldi utazást kap, az első helyezett pedig egy öt estére szóló, 1 millió forint értékű előadássorozat lehetőségét nyeri a New York Kávéházban, de osztanak ki közönségdíjat is.

A hatfordulós New York Café Bárzongorista Versenybe összesen tizenhárman zongorista vágott bele még 2011. december 4-én. A rendezvény azzal a céllal indult el, hogy a New York Kávéházban ismét felpezsdítse azt a kulturális életet, amely egyébként már megnyitása óta jellemezte a patinás létesítményt. A verseny során a résztvevők a „korlátlan lehetőségek zongoráját" szólaltathatják meg: a V-Piano Grand testében ugyanis többcsatornás hangrendszer található, amely elmossa a határvonalat a digitális és akusztikus zongora világa között, így eddig nem ismert mennyiségben és minőségben választhatnak az előadók a zongorahangszínek közül. Saját tetszésünk szerint alakíthatják például a virtuális kalapács nemezének keménységét, kísérletezgethetnek egzotikus húrbeállításokkal és hangolásokkal. A megmérettetésen Szentpéteri Csilla, Nyári Károly és Rakonczai Viktor zsűrizik.

Bárzongorista verseny zsűri
Bárzongorista verseny zsűri

A március 31-i gálaestre a www.barzongorista.hu oldalon tudnak asztalt foglalni.