Aladár, Álmos

Frankofón kavalkád

2012.03.03. 09:15

Programkereső

A közönség a Frakofónia Fesztivál alkalmával a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával.

Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a Budapesti Francia Intézet további tíz ország - Belgium, Egyiptom, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám - diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze a Magyarországon tizenkettedik alkalommal jelentkező Frankofónia Fesztivált.

A fesztivál célja, hogy a Frankofónia nemzetközi ünnepe alkalmából népszerűsítse a francia nyelvet és a köré szerveződött frankofón közösség kulturális sokszínűségét. A magyarországi program ezt a színes világot igyekszik bemutatni március 2. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. Irodalom a Karib-szigetekről és Afrikából, slam és swing Franciaországból, sanzon és ska Belgiumból, alternatív rock Romániából, koncertfilm Szenegálból, filmillusztrátorok munkái Svájcból és kiállítás Madagaszkárról - csak néhány a programok közül.

12. Frankofónia Fesztivál
12. Frankofónia Fesztivál

Az idei fesztivál kiemelt eseménye Eugène Ionesco A székek című darabjának magyarországi turnéja a résztvevő városok Francia Kulturális Egyesületeinek közvetítésével. A budapesti bemutató után a szerző lánya, Marie-France Ionesco előadást tart a világhírű drámaíró munkásságáról.

Az évek során a budapesti programsorozat meghatározó részévé vált a Közép-Európában egyedülálló Frankolorés színházi fesztivál, amely idén francia és magyar nyelvű előadásokkal várja az afrikai és a karibi térség irodalma iránt érdeklődőket. Emellett a tizenkettedik Frankofónia Fesztivál szervezésében résztvevő frankofón országok - Belgium, Egyiptom, Franciaország, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia, Vietnám - egy turisztikai-gasztronómiai kiállításon keresztül is bemutatkoznak a Millenárison, amelyet egy fergeteges frankofón buli követ az Erzsébet téri Akváriumban.

A nagyközönségnek szóló programmal párhuzamosan számos iskolai rendezvény is ösztönzi a franciául tanuló diákokat és tanáraikat, hogy a francia nyelvet a tanórákon kívül is használják. Dalverseny, kvíz, színházi előadások, valamint irodalmi, költészeti és slam-műhelyek keretében tehetik majd próbára tudásukat.