Mátyás

Dalra fakadt a zongorázó kutya

2012.03.09. 15:45

Programkereső

Már a kottája is megszületett az internetet bejáró zeneműnek, melyben magát kíséri zongorán a líraian ugató foltos kutyus.

Néhány napja az egyik népszerű német hetilap internetes kiadása vette elő a muzsikáló állatok örökzöld témáját, ezúttal a pianínón önmagát kísérő kutya-dalnok videómegosztókat bejáró produkciója kapcsán. Több tízmillióan tekintették meg az egyperces zeneművet, melyet a Runty nevezetű derék négylábú ad elő:

Lelkesedésünkben azonnal felhívást tettünk közzé a Facebookon, hiszen mi sem tűnt kézenfekvőbbnek, mint a kortárs művészet pantheonjában az őt megillető helyen emléket állítani a produkciónak - a darab lekottázására bíztatva követőinket. A kellő mennyiségű mosoly-jellel kísért felhívásra alig egy éjszaka leforgása alatt meg is érkezett Meggyes Ádám pályaműve, melyet az alábbiakban közzéteszünk:Addig is felkérjük olvasóinkat, maguk is vessék össze a két művet, és írják meg észrevételeiket!

A kutya-kotta
A kutya-kotta

A Fidelio egyik zenetudós-diplomával rendelkező kollégájának értékelése szerint „a 9. ütemben tuti nincs kvart (d-g), a 12. elején disz helyett d (is) van - de egyébként csillagos ötös!". A civilben a Zeneakadémián jazztrombitáló arranzsőrt ígéretünkhöz híven természetesen megajándékozzuk (többek között két jeggyel a mozis Leonardo-tárlatvezetésre és a Jim Hall-Pat Metheny lemezzel), és hamarjában meg is interjúvoltuk.

Ádám kérdésünkre elmondta, hogy a zongorája mellett a Capo nevű szoftvert vette igénybe a leíráshoz, a ritmust pedig kizárólag hallás után kottázta le. Jazztrombitásként elég sok transzkripciót csinál (igaz, nem kutyás videókból, hanem kortárs jazz felvételekből), így hozzá van szokva a lejegyzéshez - ezért is lehetett készen ilyen hamar.

Meggyes Ádám
Meggyes Ádám

"Szeretem a klasszikus zenét és a jazz-t, de persze a könnyűzenét, a szabad zenét és a kísérleti dolgokat is. Trombitásként a Budapest Jazz Orchestrának és az Irie Maffia zenekarnak vagyok a tagja. Áprilisban mutatkozunk be a miskolci jazzfesztiválon legújabb zenekarunkkal, a Magyarország Legjobb Jazz Zenekara (USA) quartettel. Emellett a igen komoly figyelmet szentelek a free jazz-nek és a szabad zenének. Tagja vagyok az "Iszap" zenekarnak, ahol együtt zenélek Sárvári-Kovács Zsolttal, Hock Ernővel, Bede Péterrel, Oli Maynnel és Busa Pistával. A szabadzenét többnyire alklalmi formációkban van módom gyakorolni: legutóbb Mezei Szilárddal, egy kiváló zentai zeneszerzővel zenélhettem együtt, illetve Pozsár Mátéval és barátaival játszottunk a Müpában a Jazz-showcase-en" - mutatkozott be Ádám.

S ha netán azt hinnék, trükkfelvétel volna a videó, elárulhatjuk, hogy az internet bugyraiban található még néhány muzikális négylábú, például Tucker, vagy épp ez a bulldog, nem beszélve a műfaj klasszikusáról, a Nóra nevű cicáról, aki egy teljes versenyművet is ihletett.

Önöknek melyik a kedvenc zenélő állatos videójuk?